Linkovi

Obama: Postojeći sistem kontrole hrane rizičan za javno zdravlje


Američki predsednik Barak Obama ocenio je da je trenutni sistem regulative ispravnosti hrane u SAD "opasan po zdravlje gradjana", i da mora da bude modernizovan.

U redovnom subotnjem obraćanju naciji, Obama je najavio da planira promene tog sistema, a njih je započeo postavljanjem Margaret Hamburg, stručnjaka za bioterorizam i bivše komesarke za zdravstvo grada Njujorka, na čelu Uprave za kontrolu hrane i lekova (FDA). Predsednik je za njenog zamenika izabrao Džošuu Šarfstina, dosadašnjeg komesara za zdravstvo grada Baltimora.

Obama takodje najavljuje formiranje radne grupe za kontrolu hrane, koja će ga savetovati kako da unapredi zakone o bezbednosti prehrambenih proizvoda, i koordiniše te napore sa drugim vladinim agencijama. On je naveo da nedavni problemi sa zaraženom hranom odražavaju "zabrinjavajući trend", te da se izbijanje zaraza zbog neispravnih namirnica više nego utrostručilo od početka 1990-ih. Ove godine, više od šest stotina Amerikanaca razbolelo se od salmonele kojom su bili zaraženi proizvodi sa puterom od kikirikija, a strahuje se da je devet osoba umrlo. Zaraza je dovela do povlačenja sa tržišta gotovo najveće količine jednog proizvoda u istoriji SAD.

Bezbednost i ispravnost hrane je nešto što ja shvatam veoma ozbiljno, ne samo kao vaš predsednik već I kao roditelj. Kada sam, početkom godine, čuo da su neki proizvodi od kikirikija zaraženi salmonelom, istog časa sam pomislio na svoju sedmogodišnju ćerku Sašu, koja jede sendviče sa puterom od kikirikija za ručak verovatno tri puta nedeljno. Nijedan roditelj ne bi trebalo da brine da će mu se dete razboleti od ručka, baš kao što nijedna porodica ne sme da brine da će im lekovi koje kupuju oštetiti zdravlje. Zaštita naše hrane i lekova je jedan od najvažnijih zadataka vlade, i, zajedno sa timom izuzetnih stručnjaka koji sam danas najavio, to je zadatak koji nameravam da vredno ispunjavam narednih meseci i godina”, poručio je predsednik Obama u obraćanju naciji.

Obama za probleme delimično krivi i nedovoljno finansiranje Uprave za kontrolu hrane i lekova. On ističe da, zbog nedostatka resursa, agencija nije mogla da sprovodi godišnje inspekcije oko 95% fabrika za preradu hrane. Predsednik takodje kaže mnogi od zakona iz domena regulative hrane i lekova, ključni za zaštitu američkih gradjana od bolesti i zaraza, nisu menjani od vremena predsednika Teodora Ruzvelta. On primećuje i da sistem zaštite kvaliteta hrane nije dovoljno centralizovan, što otežava razmenu informacija i rešavanje problema.

XS
SM
MD
LG