Linkovi

Kina: Slanje razarača u Južno kinesko more - neprikladno


Kineski vojni zvaničnici navode da je odluka SAD da pošalje razarače u odbranu broda "Impekabl", koji prikuplja obaveštajne podatke u Južnom kineskom moru, bila neprikladna.

U izveštaju koji je objavljen u kineskim medijima navodi se da pripadnici kineske mornarice pažljivo prate razvoj situacije i da je slanje razarača u kineske vode nastavak politike pritisaka Pentagona na Kinu u toj oblasti.

Tokom sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Jang Điječijem, američki predsednik Barak Obama je predložio poboljšanje vojnih kontakata između dve zemlje kako bi se izbegli incidenti kao što je ovaj, kada je pet kineskih brodova okružilo američki "Impekabl".

SAD kažu da neće prestati sa nadgledanjem oblasti u Južnom kineskom moru, dok je anonimni američki zvaničnik rekao medijima da će brodovi za nadgledanje biti usmereni ka Južnom kineskom moru - koje Peking smatra svojom ekonomskom zonom - u pratnji teško naoružanih razarača. Jedan od takvih razarača, "Čang-hun" se navodno već pridružio "Impekablu".

XS
SM
MD
LG