Linkovi

Pakistan: Vlada nudi dijalog opoziciji


Pakistanska vlada, koja nastoji da ublaži rastuću političku krizu u zemlji, ponudila je razgovore opoziciji dok već treći dan za redom nastoji da suzbije proteste.

Do ponude je došlo posle nekoliko susreta vladinih zvaničnika sa političkim i vojnim liderima, kao i američkim diplomatama. Istovremeno, vlasti su proširile zabranu protesta i uhapsile više desetina demonstranata. Zabrana održavanja protestnih skupova u petak je proširena i na severozapadnu pograničnu pokrajinu, pored pokrajina Pandžab i Sind.

Za to vreme, projektili ispaljeni iz, kako se pretpostavlja, američke bespilotne letelice uništili su talibanski kamp za obuku u zapadnom Pakistanu kojom prilikom je ubijeno je 24 ektremista. Vazdušni napad bio je usmeren na kuću koja je korišćena kao sklonište i kamp za obuku u jednom selu u regionu Kuram na zapadu zemlje, u blizini granice sa Avganistanom. Pakistanska služba bezbednosti potvrdila da je došlo do vazdušnog napada, a isto tvrde lokalni zvaničnici i očevici. Američki zvaničnici, medjutim, nikada nisu potvrdili vazdušne napade koje najčešće izvode oružane snage i pripadnici Centralne obaveštajne agencije iz Avganistana.

XS
SM
MD
LG