Linkovi

Nova strategija SAD za Avganistan i Pakistan


Nova strategija predsednika Baraka Obame u pogledu Avganistana je da odvrati pobunjenike od Talibana i al-Kaide, piše današnji Njujork Tajms o planu novog američkog predsednika, koji je napravljen posle iscrpnog preispitivanja politike SAD u tom regionu.

U dnevnom listu se navodi da Obamina administracija planira i da poveća vojnu i finansijsku pomoć Pakistanu, mada se, prema izvorima bliskim predsedniku, taj predlog još uvek razmatra.

U intervjuu objavljenom u Njujork Tajmsu prošle nedelje, predsednik Obama je rekao da je Vašington spreman da ispita sve mogućnosti za pomirenje sa umerenim pripadnicima Talibana u Avganistanu i Pakistanu, kao i da njegova administracija veruje da uz odgovarajuća podsticajna obećanja može da ubedi većinu ekstremista da polože oružje.

Predsednik SAD će predstaviti plan američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton pre njenog puta u Avganistan na međunarodnu konferenciju kasnije ovog meseca.

Američki vojni i diplomatski predstavnici ukratko su obavestili ključne senatore o planu predsednika Obame za Avganistan, dok su se glavnokomandujući američkih snaga u regionu, general Dejvid Petreus i specijalni izaslanik za Avganistan i Pakistan, Ričard Holbruk, nasamo sastali sa nekim zakonodavcima. Američki predsednik je već odobrio slanje dodatnih 17.000 vojnika u Avganistan.

XS
SM
MD
LG