Linkovi

Obama odobrio troškove vlade za tekuću godinu


Američki predsedniik Barak Obama potpisao je poslednji dio prošlogodišnjeg budžeta, u iznosu od 410 milijardi dolara. Zakon, kojim su odobrena sredstva za troškove federalne vlade do 30. septembra, obuhvata i 8 hiljada specijalnih projekata vrednih 7 milijardi dolara. Obama je uoči potpisivanja kazao da zakonski predlog nije savršen i pozvao Kongres da prekine zloupotrebu procesa preusmeravanja federalnog novca na specijalne projekte, koje zakonodavci sprovode u svojim okruzima ili državama.

Iako je jutros ponovo zabilježen rast berzanskih indeksa, na Kapitol hilu niko ne slavi. Zakonodavci su umjesto toga oštro kritikovali zvaničnike Sekretarijata za finansije, zato što su finansijskim institucijama na Vol Stritu dali neograničena sredstva.

Bojim se da nisu svjesni svog neznanja", poručio je demokratski kongresmen iz Njujorka Idolfus Tauns.

Odbor Predstavničkog doma, gdje je danas svjedočio Nil Kaškari, direktor Programa za spasavanje finansijskog sektora, zatražio je veću transparentnost od finansijskih institucija koje su uzele stotine milijardi dolara pomoći.

Predsjedniku i sekretaru za finansije biće veoma teško da preokrenu situaciju”, smatra Elajdža Kamings, demokratski kongresmen iz Merllenda.

Predsjednik Obama je međutim naglasio da je to globalna odgovornost.

"Da bismo razvijali posao i otvarali radna mjesta, moramo voditi računa i o situaciji u svetu.

Obama jeuprkos kritikama danas potpisao još jedan izuzetno skup zakonski prijedlog, kojim je odobreno 410 milijardi dolara za troškove federalne vlade.

On obuhvata izdatke za prošlu godinu i nije savršen”, kaže portparol Bijele kuće Robert Gibs.

Novi zakon obuhvata i specijalne projekte, koje su ubacili zakonodavci, vrijedne više od 5 milijardi dolara. Iako je potpisao budžet za tekuću godinu, predsjednik Obama je kazao da je riješen da reformiše praksu usmjeravanja federalnog novca na projekate u izbornim jedinicama zakonodavaca i najavio da će pokrenuti novo doba odgovornosti.

XS
SM
MD
LG