Linkovi

Mercedesov gradski auto Smart sve popularniji u SAD


Ekonomska kriza naglo je smanjila potražnju za automobilima u Americi, ali prodaja evropskog modela "Smart" teče veoma dobro.

Dugačak svega dva i po metra, mali mercedesov model Smart upola je kraći od nekada popularnih luksuznih džipova. Ken Faris, prodavac u Smartovom centru, nedaleko od Vašingtona, kaže da je mali dvosed neobično popularan u odnosu na druge automobile.

„Neke kompanije su zaista teško pogođene. Trenutno opstaju samo one koje su se najbolje prilagodile, a mi prolazimo sasvim dobro. Još uvek plivamo, a kako se primiče proleće - prodaja će se verovatno ubrzati“, kaže Faris.

Dok je u Evropi već senzacija, mali Smart sa benzinskim motorom prvi put je ponuđen američkim kupcima u januaru 2008. Pre toga prodavao se u 36 zemalja. Njegova popularnost najviše se oslanja na veoma malu potrošnju. Direktor prodaje Smarta u Americi, Robert Vilšou, kaže da je prve godine prodato gotovo 25 hiljada automobila.

„Potražnja, posebno tokom leta, bila je toliko velika da smo morali da povećamo proizvodnju. U protivnom, čekanje na vozila trajalo bi godinama“, kaže Vilšou i dodaje da su kupci veoma zadovoljni svojim vozilima.

Kejt Klinton, iz Vašingtona, čekala je na svoj kabriolet nekoliko meseci.

„Mislim da auto izaziva divljenje. Ljudi mi se često obraćaju kada stanem na raskrsnici. Neki od onih kojima sam rekla da kupujem Smart rekli su: Vau, voleo bih i ja da ga imam“, kaže Klinton.

Bez obzira na čemu počiva to divljenje - ceni od 12 hiljada dolara, privlačnoj liniji, lakoći parkiranja ili visokoj bezbednosti u poređenju sa sličnim vozilima – prodavci Smarta trljaju ruke. U Americi sada postoji već 76 prodajnih mesta, uglavnom u gradskim i prigradskim područjima. Kako izgleda, Smart je jedna od svetlih tačaka na sumornoj slici američke privrede.

XS
SM
MD
LG