Linkovi

Stopa nezaposlenosti porasla u svim saveznim državama


Američki Sekretarijat za rad objavio je danas podatke o nezaposlenosti po saveznim državama. Novi izveštaj pokazuje da je zbog recesije stopa nezaposlenosti porasla širom Amerike.

Podaci o broju zatvorenih radnih mjesta u januaru samo su potvrdili strahovanja velikog broja Amerikanaca - stopa nezaposlenosti porasla je u svih 50 saveznih država, uključujući i Distrikt Kolumbiju. Najviše otkaza dato je u Kaliforniji, gotovo 80 hiljada samo u januaru. Slijede Mičigen i Ohajo.

“Morali smo da prodamo kuću i prijavimo bankrotstvo
”, kaže Džulijet Đamartino.

"Morate da budete skromni. Ukoliko se stidite zbog ovog, onda niste spremni da preduzmete neophodne korake”, smatra jedan od nezaposleni, Dastin Vejt.

Stotine nezaposlenih nastavnika su došle na sajam zapošljavanja u Sjevernoj Karolini, uprkos tome što će u školama u Šarlotu biti ukinuto 400 radnih mjesta.

"Postoji veliki broj konkurenata na ovom tržištu i nikada ne znate ko će da dobije posao. Cela situacija je vrlo otrežnjujuća”, kaže Zek Grent, diplomirani nastavnik.

S obzirom na to da je sve manji broj dostupnih radnih mjesta, mnogi Amerikanci su prinuđeni da potpuno promijene zanimanje.

Radnici koji su radili u građevinarstvu, maloprodaji, sektorima povezanim sa turizmom, ostali su bez posla i ponovo se bave poljoprivredom”, kaže Ričard Kvant iz udruženja "Grover-Šiper".

Pojedini su pak primorani da prihvataju poslove za koje su prekvalifikovani.

Prije nekoliko dana prijavio sam se za posao čistača. U kutiji je bilo još 200 prijava”, naglašava Dastin Vejt.

Poslodavci su u malom broju država ipak povećali broj zaposlenih. U Merilendu je otvoreno 6 hiljada radnih mjesta, a slijede Distrikt i Nju Hemšir

XS
SM
MD
LG