Linkovi

Obama predstavio plan za reformu obrazovanja


Predsjednik Barak Obama je rekao da bi američki obrazovni sistem trebalo da bude jedan od najboljih na svijetu i predložio njegovo poboljšanje putem veće odgovornosti, mudrije potrošnje i veće pomoći za učenike koji žele fakultetsko obrazovanje.

Obama je u Vašingtonu, u okviru prvog velikog govora o obrazovanju, iznio pojedine prijedloge za refomu obrazovnog sistema, čiji se kvalitet, kako je naveo, pogoršao u odnosu na međunarodne konkurente, što je uticalo na sposobnost američkih studenata da se takmiče sa ostalima prilikom zapošljavanja. Predsjednik je zatražio od saveznih država da osiguraju više obrazovne standarde, naglašavajući da bi u školama trebalo da se uče vještine za 21.vijek, poput kritičkog razmišljanja, kreativnosti i preduzetništva.

Američki predsjednik je podsjetio da je stimulativnim paketom, koji je nedavno potpisao, predviđeno izdvajanje 5 milijardi dolara za ulaganje u razvijanje obrazovnih programa, kako bi se poboljšao pristup kvalitetnoj brizi o djeci i uradilo više za djecu sa specijalnim potrebama. Obama je dodao da bi obrazovni sistem trebalo da nagradi dobre nastavnike i da ukloni loše, koji nisu iskoristili šansu da se poboljšaju. Njegov plan za reformu obrazovanja predviđa dodatnu zaradu za dobre nastavnike, dužu nastavu za učenike i više standarde u školama širom zemlje

XS
SM
MD
LG