Linkovi

Kasetne bombe pretnja za desetine hiljada Srba


Predstavnici Koalicije za zabranu kasetne municije pozvali su Vladu Srbije da potpiše Konvenciju iz Osla kojom se predviđa zabrana proizvodnje, prodaje i upotrebe te vrste oružja.

Grupa sa sedištem u Londonu tvrdi da je posle kampanje NATO-a na Kosovu 1999. u 15 opština na jugu Srbije ostalo oko 2.500 komada neeksplodirane kasetne municije, najčešće 20 do 70 centimetara ispod zemlje. Istraživanjem koje je sprovela Norveške narodne pomoći, jedna od članica Koalicije, utvrđeno je da su američke, britanske i holandske snage bacile najmanje 37.000 kasetnih bombi i da neekpslodirani delovi i dalje predstavljaju značajnu pretnju za preko 160 hiljada Srba koji žive u tom regionu.

Srbiji je za čišćenje zaostale kasetne municije potrebno oko 30 miliona evra. Istovremeno, Srbija prošle godine nije potpisala Konvenciju iz Osla, čiju je izradu sama inicirala. Konvenciju su do sada su potpisale 94 zemlje, a predstavnici Koalicije za zabranu kasetne municije podsećaju da su Ujedinjene nacija pozvale i ostale zemlje da sredinom marta u Njujorku potpišu ovaj dokument.

XS
SM
MD
LG