Linkovi

Bernanki: Moguć izlazak iz recesije do kraja godine


Šef američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki kazao je da je neophodna revizija američkog finansijskog regulatornog sistema, kako bi se pojačao nadzor banaka, fondova i velikih finansijskih institucija, čiji bi krah ugrozio cjelokupnu ekonomiju. Bernanki je u Savjetu za spoljnopolitičke odnose naglasio da mora postojati strožiji nadzor nad najvećim finansijskim institucijama, kako bi se spriječile da previše rizikuju.

Ukoliko se bankarski sistem stabilizuje, recesija, koja je počela u decembru 2007, mogla bi da se približi kraju u naredna tri kvartala, istakao je šef američke Centralne banke.

“Ukoliko to možemo da uradimo, postoji dobra šansa da se recesija okonča pre kraja ove godine i da se u 2010. zabilježi rast.”

Bernanki je dodao da je ekonomska kriza mnogo teža nego što se očekivalo, ali da ne sumnja da će doći do oporavka.

Oporavićemo se. U to nema sumnje. Privreda će se oporaviti, zato što ima snažne osnove i zato što je previše dinamična. Pitanje je međutim koliko brzo će se to dogoditi.

Šef Federalnih rezervi pozvao je regulatore da pronađu način da zaštite cjelokupni finansijski sektor kako bi se spriječile buduće, slične krize.

“Moramo da imamo strategiju koja reguliše cjelokupni finansijski sektor, a ne samo njegove pojedinačne komponente.”

Trenutna kriza izazvana je prilivom investicija u Sjedinjene Države u kombinaciji sa neuspjelim pokušajima regulatora i direktora da osiguraju da se kapital koristi oprezno, zaključio je Ben Bernanki.

XS
SM
MD
LG