Linkovi

Uhapšena dvojica osumnjičenih za ubistvo policajca u Severnoj Irskoj


Policija u Severnoj Irskoj saopštila je da je uhapsila dvoje osumnjičenih u vezi sa pucnjavom u kojoj je kasno sinoć ubijen jedan policijac. Vlasti su objavile da su privele dve osobe stare 37 i 17 godina, u podeljenom gradu Krejgavonu, gde se pucnjava i dogodila. Ranije danas, paravojna disidentska grupa "IRA - Kontinuitet", koja se protivi mirovnom procesu u Severnoj Irskoj preuzela je odgovornost za ubistvo policajca Stivena Karola, koji je ubijen pošto je odgovorio na hitan poziv u gradiću jugozapadno od Belfasta.

Druga disidentska grupa koja sebe naziva "Prava IRA" u subotu je ubila dva vojnika, ranila još dvojicu, kao i dvojicu dostavljača pice, u vojnoj bazi blizu Belfasta. Niko nije uhapšen u vezi sa tim napadom, koji se smatra najgorim krvoprolićem od bombaškog napada u Omagu 1998. kada je poginulo 29 i ranjeno više od 200 ljudi.

Britanski premijer Gordon Braun je u Londonu optužio "ubice" koji, kako je rekao, pokušavaju da "unište i prekinu politički proces koji radi za narod Severne Irske".

Mirovni sporazum potpisan 1998. na Veliki petak stavio je tačku na 30-ogodišnje sukobe protestanata - koji žele da Severna Irska ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva - i katolika, koji žele da se otcepe od Britanije i pripoje Irskoj.

XS
SM
MD
LG