Linkovi

Braun: Mir u Severnoj Irskoj - nenarušiv


Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da je mir u Severnoj Irskoj “nenarušiv” uprkos prvom smrtonosnom napadu na britanske vojnike u toj pokrajini u poslednjih 12 godina.

Braun je prilikom današnjeg boravka u glavnom gradu Severne Irske Belfastu osudio ubistvo dva britanska vojnika kao napad na koalicionu vladu zasnovanu na podeli vlasti izmedju protestanata i katolika. Policija je pokrenula opsežnu istragu za napadačima. Prilikom napada u vojnoj bazi severno od Belfasta takodje su ranjena druga dva britanska vojnika i dva civila. Napadači su tom prilikom ispalili više desetina hitaca, a odgovornost za napad je preuzela takozvana “Prava Irska republikanska armija”, čiji pripadnici nisu prihvatili sporazum o podeli vlasti.

Džeri Adams, lider pretežno katoličke partije Šin Fejn, inače nekadašnjeg političkog krila Irske republikanske armije, izjavio je da napad na mirovni proces neće naići na podršku medju katolicima Severne Irske. Premijer koalicione vlade, protestantski lider Piter Robinson, izjavio je da napad predstavlja jalov pokušaj bez izgleda na uspeh.

XS
SM
MD
LG