Linkovi

Svetska banka: Negativan rast svetske ekonomije u 2009.


Zvaničnici Svetske banke predvidjaju da će svetska ekonomija ove godine zabeležiti negativan rast po prvi put od Drugog svetskog rata. U studiji objavljenoj u nedelju, Svetska banka takodje navodi da će svetska trgovina zabeležiti najveći pad u proteklih 80 godina, i da će azijske ekonomije biti najteže pogodjene.

Predsednik Svetske banke Robert Zelik apelovao je za veća ulaganja kako bi se otvorila nova radna mesta i izbegli socijalni i politički nemiri. U izveštaju Svetske banke takodje se ukazuje da će globalna finansijska kriza ozbiljno pogoditi zemlje u razvoju pošto će razvijene zemlje pozajmiti znatne sume novca kako bi stabilizovale svoje ekonomije. To će, sa svoje strane, ostaviti manje raspoloživih fondova za pomoć siromašnim zemljama.

Globalna kriza takodje primorava mnoge razvijene zemlje da smanje svoje budžete za pomoć inostranstvu upravo u vreme kada se povećava potreba za stranom pomoći zemljama u razvoju. Svetska banka predvidja da će postojati jaz od nekoliko stotina milijardi dolara izmedju potreba siromašnih zemalja i raspoloživih sredstava za medjunarodnu pomoć. Banka takodje predvidja da će samo četvrtina zemalja u razvoju biti u stanju da ublaži posledice ekonomske krize putem otvaranja novih radnih mesta i mera socijalne politike.

Medjutim, predsednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše izjavio je u ponedeljak da ima znakova da se globalna ekonomija približava početku oporavka. Triše je dodao da skeptični investitori ne pridaju dovoljno pažnje promenama koje bi mogle da podstaknu ekonomsku aktivnost, poput cena sirovina i osnovnih proizvoda, stimulativnih paketa pojedinih vlada i smanjenja kamatnih stopa.

Glavni ekonomski savetnik predsednika Obame, Lorens Samers, je u intervjuu u današnjem izdanju lista “Fajnenšel Tajms” pozvao svetske lidere da ulože više novca u svetsku ekonomiju kako bi povećali potražnju i time omogućili izlazak iz recesije.

Ekonomisti, inače, smatraju da je recesija počela u Sjedinjenim Državama posle kolapsa pregrejanog stambenog tržišta. Američki milijarder i investitior Voren Bafet izjavio je juče u programu mreže CNBC da se najveća svetska ekonomija “sunovratila u ponor”, ali da će se oporaviti. Bafet je, medjutim, upozorio da bi američka ekonomija tokom oporavka mogla da se suoči i sa opasnošću inflacije.

U medjuvremenu, japansko ministarstvo finansija saopštilo je da je Japan u januaru zabeležio svoj prvi spoljnotrgovinski deficit u poslednjih 13 godina zbog smanjene potražnje za japanskim izvoznim artiklima. Spoljnotrgovinski deficit Japana iznosio je oko 1,8 milijardi dolara, dok je izvoz Japana u Sjedinjene Države u istom mesecu opao za 50 odsto.

XS
SM
MD
LG