Linkovi

Za gubitak kilograma doslednost važnija od vrste dijete


Nova studija mogla bi da stavi tačku na raspravu o tome koja dijeta je najbolja. Brojne vrste dijeta, koje su promovisali i hvalili različiti lekari i organizacije, zbunjivale su kako lekare, tako i korisnike. Najnovije istraživanje dovelo je do zaključka da bi oni koji žele dijetu trebalo da izaberu plan, bilo koji kvalitetan nutricionistički plan, i da ga se pridržavaju.

Barbara Kolodkin isprobala je baš svaku dijetu koju su nudili stručnjaci za ishranu. Ustanovila je da je svaka od njih imala efekat, na određeno vreme. „Čas posla bih prestala sa dijetom i povratila više kilograma nego što sam imala pre dijete“, kaže ona.

Jedna nova studija potvrdila je ono što je Kolodkin naučila. Pridržavati se dijete je ključno za uspeh, a jedino što je zaista važno jeste broj kalorija koje se unose.

„Kalorije, kalorije, kalorije... Ako unesete masne kalorije ili kalorije ugljenih hidrata u vaš sistem, one zaista funkcionišu na isti način u smislu da li će to voditi do dobijanja ili gubljenja kilograma“, navodi doktor Frenk Saks iz Škole za javno zdravlje Univerziteta Harvard.

On je predvodio istraživanje koje je uporedilo četiri različite dijete sa nekoliko kombinacija masti, ugljenih hidrata i životinjskih proteina. Svakom dijetom smanjena je količina kalorija koju su učesnici uobičajeno unosili.

„Sve dijete su imale pozitivan efekat, posebno ako bi ih se ljudi pridržavali“, prenosi doktor Saks.

Tokom tromesečnog istraživanja svaka grupa izgubila je skoro istu količinu kilograma bez obzira na to koje se dijete pridržavala. Holesterol i nivo šećera u krvi smanjeni su u svim grupama. Barbara Kolodkin napokon je uspela i izgubila 29 kilograma, vežbajući sa svojim trenerom, kako bi mogla da nastavi sa svojom dijetom.

Doktor Hauard Ajsenson, direktor Centra za ishranu i fitnes na Univerzitetu Djuk kaže da se uspešna dijeta svodi na jednu jedinu stvar.

„Mislim da je doslednost najvažnija. Zaista, ne mislim da postoji magična formula“.

A ako ona i postoji, doktor Saks kaže da je najvažnije ustanoviti koji faktori pomažu osobi da se pridržava dijete, bila to dijeta samo po sebi, rad sa trenerom ili neki drugi uticaj. Sve se radi po principu pokušaja i grešaka.

Studija je objavljena u časopisu za medicinu Nju Ingland.

XS
SM
MD
LG