Linkovi

Pahor: Novo poglavlje u odnosima Slovenije i Srbije


U pratnji velike privredne delegacije, ministara privrede i spoljnih poslova, kao i gradonačelnika Ljubljane, u Beograd je doputovao novi slo-venački premijer Borut Pahor, koji je sa srpskim kolegom Mirkom Cvet-kovićem potpisao Memorandum o tehničkoj saradnji dveju vlada u oblasti evropskih poslova.

Istakavši da mu je ovo ne samo prva poseta Srbiji, već i regionu, premijer Slovenije Borut Pahor je rekao da se posle prepreka u razumevanju i približavanju ovom posetom otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje na političkom, ekonomskom i drugim planovima:

“Mi vidimo Srbiju kao bitan faktor mira i stabilnosti, kao prijatelja u regionu kome želimo evropsku perspektivu, kao i celoj regiji,” rekao je Pahor.

Zahvaljujući se na željama Slovenije da se Srbija što pre nađe na beloj šengenskoj listi, premijer Srbije Mirko Cvetković je rekao da se razgovaralo i mogućnosti proširenja ekonomske saradnje.

U razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem slovenački premijer Borut Pahor je poručio da će Slovenija uraditi sve što je u njenoj moći da se reši pitanje liberalizacije viznog režima između Srbije i EU. Predsednik Srbije je, sa svoje strane, rekao da Srbija ceni prisustvo slovenačkih preduzetnika i kompanija, koje su među najvechim investitorima u Srbiji.

A na poslovnom Forumu održanom u Privrednoj komori Srbije zaključeno je da Srbija može preko Slovenije da izađe na evropsko tržište, dok se preko Srbije Sloveniji otvaraju vrata ruskog, a uskoro i beloruskog tržišta.

Istovremeno, gradonačelnici Beograda i Ljubljane su najavili bratimljenje dva grada, a kako je rekao Zoran Janković, prvi čovek slovena-čke prestonice, između dva grada ne treba da bude konkurencije. Po njegovim rečima, gradnja trgovačko-sportskog centra Stožice u Ljubljani biće sigurno nastavljena, ugovori se moraju poštovati, a kompanija Delta će nastaviti projekat iako ima finansijskih problema:

Danas su se sastali i šefovi diplonatija Srbije i Slovenije Vuk Jeremić i Samuel Žbogar koji su razmotrili pitanja iz oblasti političke i ekonomske saradnje i mogućnosti za sprovođenje daljih zajedničkih planova na tim poljima.


XS
SM
MD
LG