Linkovi

Obama: Reforma zdravstva ne samo moralni već i fiskalni imperativ


Predsjednik Barak Obama izjavio je da izuzetno visoki troškovi zdravstvne zaštite u Sjedinjenim Državama predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za temelje američke privrede. Obama je u Bijeloj kući, na forumu o reformi sistema zdravstvene zaštite, kazao da gotovo 46 miliona Amerikanaca nije osigurano i da milioni ljudi, koji imaju zdravstveno osiguranje, ne mogu da ga priušte.

Predsjednik Obama vjeruje da je neophodna reforma sistema zdravstvene zaštite, čiji ogromni troškovi prijete da ugroze američku privredu.

“Reforma zdravstvene zaštite nije više samo moralni, već je i fiskalni imperativ. Ako želimo da otvorimo radna mjesta, obnovimo privredu i obuzdamo federalni budžet, onda ova administracija mora ove godine da se pozabavi ogromnim troškovima zdravstvene zaštite.”

Obama je danas u Bijeloj kući organizovao forum na kome se raspravljalo o preuređenju zdravstvenog sistema, prije nego što Kongres utvrdi konačan prijedlog zakona. Predsjednik želi da oko 45 miliona Amerikanaca bude osigurano, što bi, kako ističu eksperti, navelo osiguravajuće kompanije da smanje cijene zdravstvenog osiguranja.

“Kompanija, koja mora da se brine o ljudima koji nisu osigurani ili ne mogu da plate račun, to moraju da naplate nekom drugom, i to onima koji imaju zdravstveno osiguranje,” kaže Dien Fridholm iz Sindikata potrošača.

Obama vjeruje da će Kongres razraditi većinu detalja njegovog plana, što je pristup koji bi mogao da donese više rezultata od zatvorenog procesa, za koji se zalagala Klintonova administracija.

“On ne bio mogao da se okarakteriše kao što je bio okarakterisan Klintonov prijedlog: Natjeraćemo vas da se promijenite, bez obzira da li vam se to dopadalo ili ne,” ističe Dien Fridholm.

Republikanci su međutim skeptični.

"Idemo putem koji nas vodi do toga da vlada upravlja zdravstvenom zaštitom, da moramo da povećamo poreze, pozajmimo još novca i potrošimo čak više novca da bi sve ovo uradili,” kaže Pol Rajan, republikanski kongresmen iz Viskonsina.

Predsjednik Obama je u novom prijedlogu budžeta izdvojio 634 milijarde dolara za zdravstvenu zaštitu.

XS
SM
MD
LG