Linkovi

Bžežinski i Skaukroft pozvali na razgovore sa Iranom


Dvojica veterana američke spoljne politike ocenila su u svom svedočenju u Senatu da bi nuklearne ambicije Irana pre mogle da dovedu do širenja nuklearnog naoružanja, nego nuklearnog rata.

Bivši savetnici za nacionalnu bezbednost Brent Skaukroft i Zbignjev Bžežinski izjavili su senatskom odboru za spoljnopolitičke odnose da bi mogućnost da se Iran domogne nuklearnog oružja verovatno navela druge zemlje Bliskog istoka da i same razvijaju svoj nuklearni program.

Obojica su upozorila da širenje nuklearnih programa predstavlja daleko veću pretnju od mogućnosti da Iran zaista upotrebi takvo oružje, i navela da nema razloga za uverenje da bi Iran ušao u nuklearni rat, što bi, po njima, bilo “samoubilački čin”.

Bžežinski je predložio održavanje hitnih razgovora na nižem nivou, kako bi se pristupilo Teheranu na takav način da se ne oseti ugroženim, i dodao da bi ti razgovori polazili od tvrdnje Irana da ne želi da razvija nuklearno oružje. Bivši demokratski predsednički savetnik rekao je da bi time SAD i druge zemlje dobile pravo da od Irana zatraže dokaze o njegovim dobrim namerama, a da pri tome ne izazovu konflikt i isprovociraju iranski izolacionizam.

Skaukroft, koji je bio savetnik nekoliko republikanskih predsednika, istakao je da pregovori treba da počnu pre iranskih predsedničkih izbora, zakazanih za jun, kako predsednik Mahmud Ahmadinedžad ne bi mogao da tvrdi da SAD odlažu razgovore da bi uticale na ishod glasanja.

XS
SM
MD
LG