Linkovi

Počela realizacija projekata za obnovu autoputeva u SAD


Predsjednik Barak Obama je, u Sekretarijatu za saobraćaj, kazao da je već počela realizacija novih projekata za obnovu američkih autoputeva, samo dvije sedmice posle potpisivanja stimulativnog paketa, koji obuhvata sredstva za finansiranje tih radova.

Pokušavajući da pokrene posustalu ekonomiju, Obamina administracija se priprema da realizuje najambiciozniju obnovu infrastrukture u zemlji, nakon izgradnje sistema međudržavnih autoputeva prije više od 50 godina

“Mogu da kažem da je 14 dana nakon što sam potpisao plan za oporavak već počela realizacija pojedinih projekata”, kazao je predsjednik Obama.

Predsjednikov stimulativni paket obezbjeđuje 48 milijardi dolara za infrastrukturne projekte. Tokom posjete sekretarijatu za saobraćaj, Obama je obećao da će njegova inicijativa za izgradnju puteva otvoriti ili sačuvati 150 hiljada radnih mjesta i postići nešto još značajnije.

“Možemo da spasemo oko 14 hiljada muškaraca i žena, koliko svake godine gine zbog loših puteva.”

Pojedini zakonodavci međutim ne podržavaju strategiju Bijele kuće uprkos plemenitim ciljevima.

Ti potezi mi liče na nevjerovatno kockanje sa američkom ekonomijom”, smatra kongresmen iz Viskonsina Pol Rajan.

Obamin ekonomski tim je zbog toga na Kapitol Hilu branio planove administracije za narednu godinu.

Ukoliko ne usvojimo mjere u ovom budžetu, naš budžetski deficit će u narednoj deceniji biti veći za 2 hiljade milijardi i nećemo moći da riješimo probleme na energetskom tržištu i u sistemima obrazovanja i zdravstvene zaštite”, upozorio je direktor kancelarije za menadžemnt i budžet u Bijeloj kući, Piter Orzag.

Predsjednik Obama tvrdi da će broj radnih mjesta, koja će biti otvorena ili sačuvana tokom obnove putne infrastruktue, nadmašiti ukupan broj otkaza u Fordu, Krajsleru i Dženeral Motorsu, u protekle tri godine.

XS
SM
MD
LG