Linkovi

Vašington pozdravio sastanak predstavnika UN i Severne Koreje


Sjedinjene Države su pozdravile današnji susret predstavnika komandne jedinice Ujedinjenih nacija, koja prati situaciju na granici između dvije Koreje i sjevernokorejskih vojnih zvaničnika.

Portparol Stejt Dipartmenta saopštio je da će taj sastanak doprinijeti povećanju povjerenja i ublažavanju zategnute situacije na Korejskom poluostrvu. Polusatni susret, prvi nakon gotovo sedam godina, održan je na zahtjev Pjongjanga, u selu Panmunžom, na granici između Sjeverne i Južne Koreje. Komanda Ujedinjenih nacija saopštila je da su planirani novi razgovori, ali nije precizirala kada. Južnokorejski mediji objavili su da su sjevernokorejski zvaničnici na sastanku zatražili otkazivanje vojnih vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje, planiranih za narednu sedmicu.

Portparol Državnog sekretarijata kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da ne zna da li će vježbe biti održane. On je najavio da će novi američki izaslanik za Sjevernu Koreju, Stiven Bosvort, otputovati u ponedjeljak u Aziju, kako bi pokušao da oživi napore za okončanje nuklearnog programa Pjongjanga. Bozvort će prvo posjetiti Kinu, a zatim Japan i Južnu Koreju. Takođe će se tokom boravka u regionu konsultovati sa ruskim zvaničnicima.

XS
SM
MD
LG