Linkovi

Lideri EU odbacili zahtev za ekonomsku pomoć zemljama istočne Evrope


Lideri Evropske unije odbacili su predlog o specijalnom paketu finansijske pomoći istočnoevropskim zemljama koje se suočavaju sa posledicama globalne ekonomske krize.

Madjarski premijer Ferenc Djurčanj zalagao se za paket pomoći u iznosu od 240 milijardi dolara upozavajuči da će u protivnom nova "gvozdena zavesa" podeliti Evropu na bogate i siromašne.

Berlin je izložen sve većem pritisku da preuzme vođstvo u spasavanju istočnoevropskih članica, ali je kancelarka Angela Merkel, kao što se očekivalo, danas odbacila zahtev za paket pomoći istočnoevropskim ekonomijama. Ona je objasnila da situacija u istočnoevropskim zemlojama nije ista i da finanijska pomoć ne bi trebalo da se daje u vidu velikog paketa za pomoć ekonomijama u regionu. Medjutim, češki premijer Mirek Topolanek, čija zemlja trenutno predsedava unijom izjavio je da unija neće dozvoliti da bilo koja članica zaostane.

Unija je podeljena između bogatih zemalja, kao što je Francuska, koja traži odlučniju akciju za spasavanje svojih proizvođača automobila, i siromašnijih zemalja istočne Evrope koje ne mogu da prihvate takav način spasavanja pojedinih sektora.

Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije su takodje odbacili protekcionizam članica unije kao način borbe protiv globalne ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG