Linkovi

Vojni komandanti podržavaju plan predsednika Obame za Irak


Najviši američki vojni lideri kažu da podržavaju plan predsednika Baraka Obame za smanjenje obima američkih snaga u Iraku.U programima američkih tv mreža u nedelju, vojni lideri su naveli da su prilično uvereni da će plan biti sproveden na vreme.

Posle obimnih konsultacija sa vojnim zvaničnicima, predsednik Obama je u petak izašao pred pripadnike vojnih snaga i objavio svoj plan za okončanje rata u Iraku.

Do 31. avgusta 2010, naša borbena misija u Iraku će biti završena,“ rekao je predsednik Obama tom prilikom.

Približno dve trećine od 142 hiljade američkih trupa u Iraku, vratiće se kući. Ostatak od 35 do 50 hiljada, ostaće tamo kao tranzicione snage. Posle određenog vremena, vratiće se i oni.

Ovakav vremenski raspored je u skladu sa sporazumom koji su Sjedinjene Države i Irak sklopili tokom poslednjih nedelja administracije predsednika Buša. Sekretar za odbranu Robert Gejts, jedini preostali član Bušove administracije, kaže da predsednik Obama zadržava ovlašćenja vrhovnog komandanta da izmeni plan. Međutim, nastupajući u programu televizijske mreže NBC, Gejts je delovao kao da je uveren da promene neće biti potrebne.

„Rekao bih da je verovatnoća da će doći do znatnih prilagođavanja prilično mala.“

Gejtsu je postavljeno i pitanje o kritikama koje planu upućuju članovi predsednikove Demokratske partije, kojima se ne dopada ideja da veće tranzicione snage ostanu u Iraku do 2011. Sekretar za odbranu je naglasio da će njihov zadatak biti sasvim drugačiji od ovog koji imaju sadašnje borbene snage u Iraku. Gejts je priznao da će preostale trupe i dalje biti suočene sa određenim opasnostima, ali daleko manje nego danas.

«To je sasvim drugačija vrsta misije i jedinice koje budu ostale, biće drugačije okarakterisane i zvaće se brigadama za savetovanje i pomoć. To neće biti borbene brigade,“ rekao je Gejts.

Američki komandanti su nagovestili da odlučno podržavaju plan. Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, izjavio je gostujućui na programu televizijske mreže „Foks“, da je sasvim saglasan sa predsednikovom odlukom.

„Jasno je da su prilike daleko pozitivnije nego pre dve godine. Situacija je sazrela da Iračka vlada, irački narod, preuzme svoju zemlju i odgovara za nju,“ rekao je Malen.

I sekretar za odbranu Gejts i admiral Malen su izjavili da su zadovoljni procesom koj je doveo do plana za povlačenje. Mjulen je rekao da je predsednik pomno slušao oficire, a Gejts je izjavio da mu se čini da je Obama analitičniji od svog prethodnika Džordža Buša.

„On vodi računa da čuje sve prisutne u vezi sa nečim, a ako se neko ne oglasi, predsednik ga pita.“

Gejts je rekao da ne zna koliko će biti spreman da ostane u Skeretarijatu za odbranu, ali je priznao da mu je izazov da ostane do kraja sadašnjeg četvorogodišnjeg mandata predsednika Obame.

XS
SM
MD
LG