Linkovi

SAD: Vlada ponovo pomaže "Sitigrupu"


Američka vlada odlučila je da treći put pomogne posrnulom bankarskom gigantu "Sitigrup", koji je od kraja prošle godine dobio pomoć u iznosu od 45 milijardi dolara. Prema novom sporazumu, vladin udio u banci će biti povećan na 36 odsto, što je izazvalo bojazan pojedinih analitičara I investitora da će vlada početi da nacionalizuje banke.

Sekretarijat za finansije objavio je da će izdvojiti do 25 milijardi dolara za kupovinu akcija banke "Sitigrup", povećavajući udio vlade na 36 odsto. Dogovor zavisi od postizanja sličnih sporazuma između te finansijske institucije I privatnih investitora i promjene sastava odbora, kako bi bilo više nezavisnih direktora.

Iako je vlada priskočila u pomoć "Sitigrupu" treći put za pet mjeseci, novim sporazumom neće biti povećana pomoć koju taj bankarski gigant dobija. U međuvremenu, Benk of Amerika, koja je takođe dobila ogromnu pomoć od vlade, součava se sa novim problemima.

Izvršni direktor Ken Luis juče je, u kancelariji njujorškog državnog tužioca Endrua Kuoma, svjedočio više od četiri sata o bonusima, vrijednim 3 milijarde 600 miliona dolara, koji su isplaćeni direktorima Meril Linča, uoči spajanja te finansijske institucije sa Benk of Amerika. Luis je navodno odbio da saopšti njihova imena.

"Zbog toga smo od Benk of Amerika sudskim putem zatražili tu informaciju I namjeravamo da je dobijemo koristići sva raspoloživa sredstva”, izjavio je Bendžamin Louski, iz kancelarije njujorškog državnog tužioca.

Obje banke, kao i mnoge druge, biće podvrgunte takozavnom testu opterećanja, kako bi se utvrdila njihova održivost u slučaju daljeg slabljenja ekonomije. Taj potez sekretarijata za finansije je, kako mnogi ističu, opravdan, s obzirom na to da su američke banke u poslednjem kvartalu zabilježile gubitak od nešto više od 26 milijardi dolara

XS
SM
MD
LG