Linkovi

Predsednik Obama objavio plan o povlačenju američkih snaga iz Iraka


Američki predsjednik Barak Obama najavio je da će do kraja avgusta naredne godine povući sve borbene jedinice iz Iraka. Obama je tokom obraćanja marincima u vojnoj bazi “Kemp Ležun” u Sjevernoj Karolini kazao da bi do 50 hiljada vojnika moglo da ostane u Iraku, kako bi pomoglo pri obuci i borbi protiv terorizma, naglašavajući da namjerava da povuče sve trupe do kraja 2011. godine.

Gotovo šest godina nakon početka rata u Iraku, predsjednik Obama je u Sjevernoj Karolini predstavio plan za povlačenje američkih vojnika iz te zemlje.

“Želim da ovo kažem što je jednostavnije moguće: Do 31. Avgusta 2010, naša borbena misija u Iraku će biti okončana. Dok budemo sprovodili taj plan, moj najveći prioritet biće bezbjednost naših vojnika i civila u Iraku. Tako da ćemo postupati sa oprezom i ja ću se konsultovati sa vojnim komandantima na terenu i sa iračkom vladom. Biće teških perioda I taktičkog prilagođavanja. Ali naš neprijatelj ne bi trebalo da sumnja da ovaj plan daje našim trupama moć i fleksibinost da podrže naše iračke partnere i postignu uspjeh,” rekao je Obama.

Većina od 142 hiljade vojnika će napustiti Irak do avgusta naredne godine. Ostaće 35 do 50 hiljada vojnika, koji će nastaviti da obučavaju I savjetuju iračke bezbjednosne snage, podržavaju vladu i sprovode anti-terorističke misije. Takođe će pomoći u očuvanju mira tokom iračkih izbora, zakazanih za decembar. Američke snage će u potpunosti napustiti Irak do kraja 2011, što međutim nije dovoljno brzo za pojedine demokrate, među kojima su senator Heri Rid i predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koji naglašavaju da će i dalje biti previše vojnika u Iraku. Republikanski senator Džon Mekejn međutim podržava Obamin plan.

Oprezni sam optimista da plan koji je predsjednik iznio može da dovede do uspjeha,” kaže Mekejn.

U ratu u Iraku poginulo je više od 4.200 Amerikanaca. Predsjednik Obama pohvalio je američke snage za dobro obavljen posao.

“Neki od vas su se godinama borili po predgrađima i provincijama, kako bi Iračanima pružili žansu za bolju budućnost. Sada moramo zatražiti od iračkog naroda da je iskoristi”.

Najava povlačenja snaga iz Iraka uslijedila je nakon odluke o povećanju broja vojnika u Avganistanu. U tu zemlju će uskoro otići 17 hiljada vojnika, uključujući i pojedine marince koji su danas imali priliku da razgovaraju sa predsjednikom.

XS
SM
MD
LG