Linkovi

Odbačene tvrdnje da vakcine dovode do pojave autizma


Specijalni sud u Vašingtonu odbacio je tvrdnje tri porodice da su vakcine dovele do autizma kod njihove dece. Sud je naveo da su te porodice bile žrtve kvazinaučnih naučnih teorija. Medjutim, neki zagovornici prava potrošača kažu da su potrebna dodatna istraživanja pre nego što se potpuno isključi povezanost vakcina i autizma.

Endžela i Rolf Hejzelherst imaju devetogodišnjeg sina koji ima autizam.
Oni kažu da se kod njihovog sina Vilijema razvio autizam nakon što je primio vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeola. Još jedan par – Tereza i Majkl Sediljo – iznosi sličnu tvrdnju. Medjutim, specijalni sud u Vašingtonu presudio je nedavno da priloženi dokazi nisu potvrdili navodnu vezu izmedju vakcina i autizma.

„To je poraz ali to ne znači da ćemo mi prestati da se borimo za našeg malog dečka,“ kaže Endžela.

Autizam je složeni poremećaj mozga koji utiče na sposobnost osobe da komunicira sa drugima. Otprilike svako sto pedeseto dete u Sjedinjenim Državama ima dijagnozu tog stanja. Oko 5 hiljada porodica navelo je da se kod njihove dece razvio autizam zbog vakcinacije. Oni zahtevaju odštetu kroz vladine programe. Doktor Bil Šefner sa univerziteta Vanderbilt kaže da bi odluka suda trebalo da razuveri roditelje po pitanju vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole.

„Porodice će morati da prihvate takvu odluku, naravno neke će biti ubedjene logikom sudija, druge možda neće,“ kaže Šefner

Neki od onih koji su podneli tužbe učinili su to i u slučajevima drugih vakcina i njihovih sastojaka. Barbara Lu Fišer predvodi grupu za zaštitu potrošača koja smatra da su potrebna dodatna istraživanja. Ona kaže da bi svaka tužba trebalo da se razmatra pojedinačno.

„Ima ljudi koji prime vakcinu i nemaju nikakvih problema. Ali, ima i onih koji će umreti ili imati ozbiljne zdravstvene probleme koji će voditi ka hroničnoj onesposobljenosti ili bolesti,“ kaže Fišer.

Zabrinutost zbog povezanosti vakcina i autizma navela je mnoge roditelje u Americi da ne vakcinišu svoju decu protiv bolesti kaš što su male boginje. Više od sto slučajeva malih boginja prijavljeno je u prvoj polovini 2008. u Sjedinjenim Državama. U skoro svim slučajevima, žrtve nisu vakcinisane. Doktor Piter Hotez sa univerziteta Džordž Vašington kaže da vakcine spasavaju život.

„Prisetimo se za koje bolesti koristimo te vakcine. Koristimo ih za sprečavanje malih boginja, dečije paralize, velikog kašlja, koristimo ih protiv tetanusa. To su glavne smrtonosne bolesti za decu u svetu,“ ističe Hotez.

Naučnici koji rade za američku vladu nadaju se da će rezultati, koji su pokazali da vakcine ne vode ka autizmu, ubediti više roditelja da vakcinišu svoju decu.


XS
SM
MD
LG