Linkovi

SAD: Ekonomska kriza bi mogla da podstakne nestabilnost širom sveta


Direktor američkih obaveštajnih agencija, admiral Denis Bler, izjavio je da bi globalna ekonomska kriza mogla da dovede do političke nestabilnosti širom sveta. Na pretresu u Odboru za obaveštajne delatnosti Predstavničkog doma u sredu, Bler je takodje rekao da terorizam i širenje nuklearnog materijala predstavljaju pretnje po medjunarodnu bezbednost.

Globalna ekonomska kriza mogla bi da ima posledice koje ne bi bile ograničene samo na ekonomiju. Šef američlkh obaveštajnih agencija, Denis Bler, rekao je zakonodavcima da će recesija verovatno podstaći i političku nestabilnost.

“Naša analiza ukazuje da će ekonomska kriza, ukoliko se nastavi još godinu-dve stvoriti rizik od nestabilnosti koja bi mogla da ugrozi režime. Nestabilnost bi mogla da oslabi nesigurnu kontrolu nad zakonom i redom u mnogim zemljama u razvoju.”

Meksiko je izložen mogućem duogoročnijem uticaju recesije u SAD, prema rečima Blera, dok je do antivladinih demonstracija došlo i u Evropi i u zemljama bivšeg Sovjetskog bloka. Bler je, medjutim, istovremeno ukazao da bi recesija, uz smanjene cene nafte, mogla da ima pozitivne efekte za Vašington, na primer u odnosima SAD sa Venecuelom.

“Sa smanjenim cenema nafte, Venecuela će se takodje suočiti sa finansijskim ograničenjima”.

Bler se takodje osvrnuo na nedavni izveštaj američkih obaveštajnih agencija prema kojem je širenje nuklearne tehnnologije jedan od glavnih problema.

“Nažalost, prošlo je vreme kada je samo nekoliko zemalja imalo pristup najopasnijim tehnologijama. Te tehnologije, koje često imaju dvojnu namenu, lako cirkulišu u okviru globalne ekonomije, kao i naučna ekspertiza koja može da ih pretvori u oružje.”

Bler je ponovio ranije američke tvrdnje da nuklearne aktivnosti Irana nisu namenjene mirnodopskoj upotrebi, kao što Teheran tvrdi.

“Teheran u najmanju ruku nastoji da drži otvorenom opciju za razvoj nuklearnog naoružanja.”

Bler je naveo da su antiterorističke operacije u Saudijskoj Arabiji, Pakistanu i Iraku bile delotvorne u suzbijanju aktivnosti al-Kaide, ali da ta teroristička organizacija i dalje ima uticaja.

“Al-Kaida je i dalje opasna. Jemen se sada javlja kao poprište akcija džihadista, dok će se sposobnosti terorističkih grupa u istočnoj Africi takodje uvećati sledeće godine.

Kada se radi o Avganistanu, Bler je naglasio da uspeh akcija protiv ekstremista zavisi od sposobnosti Pakistana da uspostavi kontrolu u plemenskim oblastima duž granice dve zemlje.


XS
SM
MD
LG