Linkovi

Kluver: Ovo će biti godina “medenog meseca” za SAD i Evropu


Kakvi su aktuelni izazovi sa kojima se suočavaju SAD i Evropska unija? To je jedno od pitanja na koje za “Glas Amerike” odgovara vašingtonski dopisnika liberalnog i uticajnog minhenskog lista “ Zidojče Cajtung”, Rejmer Kluver.

Kluver: “Aktuelni izazovi sa kojima se suočavaju Evropska unija i SAD su uglavnom dvostruki - ekonomski i bezbednosni. Predstojeći veliki izazov što se tiče ekonomije biće uticaj paketa za oživljavanje američke privrede, koji obuhvata ne samo veliku infuziju novca u razne segmente američke privrede, već i parole - ‘Amerika prvo’ i ‘Kupujte američke proizvode’. To je veoma uznemirilo Evropljane, koji su u razgovorima sa američkim zvaničnicima, uključujući državnog sekretara Hilari Kliton, izrazili zabrinutost da bi takav stav uveo SAD u novu eru protekcionizma, što bi moglo da ima globalne negativne posledice i postane kamen spoticanja u svetskoj trgovini, pa i u odnosima izmedju SAD i EU. Što se tiče bezbednosti, prioritetno pitanje je situacija u Avganistanu. Nova administracija još nema jasnu politiku u pogledu te zemlje, ali tendencija je ka jačem vojnom, ekonomskom i političkom angažovanju, uz veliku pomoć evropskih zemalja. Drugo bezbednosno pitanje je Iran, gde se očekuje veća saradnja Evopljana i Amerikanca, i veći naglasak na diplomatiji”.

Glas Amerike: Da li Rusija predstavlja novi politički izazov Evropskoj uniji i SAD?

Kluver: “Tokom predstojeće posete američkog predsednika Baraka Obame Evropi, on će prisustovati samitu NATO-a u Strazburu, a zatim posetiti Nemačku, a moguće i Rusiju. Razgovori u Francuskoj i Nemačkoj će biti koncentrisani na američko-evropske odnose, posebno u pogledu Rusije. Ruski izazov na vojnom planu, po meni, nije aktuelan, a ekonomski je daleko manji za SAD, a veći za Evropsku uniju, posebno u pogledu energije. SAD i Evropa će nastojati da uspostave novi obrazac saradnje, koji bi se zasnivao na većoj saradnji sa Rusijom, posebno u pogledu energestskih pitanja, neširenja nuklearnog oružja i saradnje na planu borbe protiv medjunarodnog terorizma”.

Glas Amerike: Da li bi balkanski region mogao ponovo da postane fokus pažnje, u svetlu situacije na Kosovu i u Bosni i Hercegovini?

Kluver: “Ako bacite pogled unazad, pre godinu dana imali ste crni scenario šta bi moglo da se desi na Kosovu posle proglašenja nezavisnosti. Ništa se međutim nije dogodilo. Pretpostavljam da postoje izvesne regionalne tenzije, ali nema bezbednosnih izazova, mada bi do toga moglo da dođe ukoliko Moskva zaključi da bi Kosovo moglo da bude korisna karta u njenoj političkoj igri, koju je, prema nekima, Rusija već koristila prilikom intevencije u Gruziji”.

Glas Amerike: Kako bi ste procenili buduće odnose izmedju SAD i Evropske unije?

Kluver: “Ova godina će biti godina medenog meseca između Evrope i SAD. Evropske zemlje su veoma zadovoljne da u Vašingtonu postoji novi ton i stil, i od Obamine administracije očekuju suštinski nov pristup problemima. Mislim da nova administracija neće svesti svoju delatnost samo na reči, već i na dela. Jednood najvažnijih pitanja za Evropljane su ekologija i klimatske promene. Nadam se da će na konferenciji u Kopenhagnu, u decembru, SAD ponovo postati ekološki lider, što bi mogla da bude nova osnova za bolje i jače transatlanske odnose.

XS
SM
MD
LG