Linkovi

Američki diplomci se bore da nadju posao


Američki Sekretarijat za rad je nedavno saopštio da je stopa nezaposlenosti skočila na 7,6 odsto, što je najviše posle 16 godina. Za one sa fakultetskom diplomom, izgledi da se zaposle su vrlo sumorni. To pojedine diplomce prisiljava da traže alternative, dok se drugi oslanjaju jedni na druge u traganju za mestom pod suncem.

Za studente koji se spremaju da iza sebe ostave knjige i ispite, ekonomska situacija u Sjedinjenim Državama je zabrinjavajuća.

„Mislim da su svi pomalo nervozni,“ kaže Lora Henri, studentkinja Univerziteta „Džordž Vašington“ u Vašingtonu. Za nekoliko meseci ona bi trebalo da diplomira. Po ugledu na mnoge kolege, prijavila se za postdiplomske studije.

„Kad diplomirate, u svakom slučaju ste nervozni da krenete u stvarni svet.“

Lora kaže da je oduvek nameravala da nastavi školovanje, radije nego da pronađe stalni posao.

Marva Gambs Dženings, izvršna direktorka Centra za karijeru na Univerzitetu „Džordž Vašington“, kaže da se sada više studenata opredeljuje za to.

„Kad nije recesija, obično četvrtina diplomaca nastavlja postdiplomske studije. Očekujemo da taj broj ove godine bude nešto veći.“

Ona međutim podstiče sve koji žele da se zaposle, da zadrže pozitivan stav.

„Iako čujemo da neke kompanije otpuštaju radnike, možda na menadžerskom nivou, one koji najviše zarađuju, i dalje se otvaraju mesta za niže pozicije.“

Obližnji Univerzitet u Džordžtaunu, poznat je po usmeravanju diplomaca ka diplomatskoj službi. Ali studenti koji su diplomirali ekonomiju, gravitiraju ka Njujorku, trgovačkom centru zemlje. Za one koji teže da stignu do Vol strita, pronalaženje mesta za početnike nije lako. Dženet Fret je prodekanka zadužena za pomoć diplomiranim studentima biznisa da pronađu posao.

„Tačno je, situacija na tržištu je teška, ali to ne znači da studenti ne mogu da postignu uspeh. Moraju da se okrenu jedni drugima i međusobno se ohrabruju,“ kaže Fret.

Sem Niberg i Džil Sejbert su postdiplomci na fakultetu za biznis. Treba da magistriraju u maju.

Ovo baš nije najbolje vreme za magistraturu,“ kaže Džil.

„Svi misle na to, pa čak i oni koji već imaju ponude za posao, mnogi od njih se boje da će one biti povučene. Svaki dan u novinama čitate o otpuštanjima, ništa se ne zna i nema prave sigurnosti,“ dodaje Sem.

Sejbert i Niberg su našli posao. Ali u okviru programa za pomoć kolegama, oni savetuju druge kako da nađu posao.
Sem Niberg im govori da budu fleksibilni.

Obavezno pokušajte da nađete posao svojih snova, ali morate da imate i plan B i plan C,“ kaže on i zaključuje da mogućnosti postoje i da je glavna stvar biti spreman i znati kako se prodati.

XS
SM
MD
LG