Linkovi

Obama i guverneri saveznih država da razmotre mere za stimulisanje ekonomije


Guverneri američkih saveznih država sastaju se u ponedeljak sa predsednikom Barakom Obamom da bi razmotrili mere za suočavanje sa ekonomskom krizom. Dok demokrate podržavaju politiku predsednika, medju republikanskim guvernerima došlo je do oštre podele u pogledu stava prema predsednikovom stimulativnom paketu za oporavak ekonomije.

Američki guverneri suočeni su sa padom poreskih prihoda, rastom stope nezaposlenosti i sve većim budžetskim deficitom. Većini je neophodna pomoć namenjena saveznim državama u vladinom paketu mera za oživljavanje ekonomije. Najveće pristalice paketa su demokrate iz država čiji je industrijski sektor znatno oslabio, dok raste broj hipotekarnih bankrotstava.

Demokratska guvernerka Mičigena, Dženifer Grenholm, kaže da je njenoj državi, koja je sedište američke automobilske industrije, potreban svaki dolar koji Vašington može da pruži.

„Verujte, prihvatiću svaki dolar koji Vašington bude ponudio Mičigenu,“ rekla je Grenholm u programu mreže Foks.

Međutim, republikanski guverner Južne Karoline, Mark Senford ima drugačije mišljenje o paketu podsticajnih mera vrednom 787 milijardi dolara. Senford, koji planira da odbije deo sredstava predviđenih za njegoviu državu, rekao je u istoj televizijskoj emisiji da će predsednikov plan dovesti do dramatičnog uvećanja nacionalnog duga.

„Sav taj novac je pozajmica od budućih generacija, od budućeg socijalnog osiguranja. U stvari, produbljujemo rupu neodržive potrošnje,“ istakao je Senford.

U svom redovnom subotnjem obraćanju naciji, predsednik Obama je rekao da, uprkos visokim rashodima zbog usvojenog ekonomskog paketa mera, on namerava da prepolovi budžetski deficit u naredne četiri godine.

„Taj posao počinje u ponedeljak, čim budem otvorio samit fiskalnih eksperata, predstavnika sindikata, aktivista i članova Kongresa, na kojem ćemo diskutovati o načinima da smanjimo dug od hiljadu milijardi dolara, koji smo nasledili“, rekao je predsednik Obama.

Medjutim, guverner Kalifornije, republikanac Arnold Švarceneger, apelovao je na članove svoje stranke da sarađuju sa predsednikom u traženju puta do privrednog oporavka i kontrolisanja deficita.

„Čvrsto sam uveren da su predsedniku Obami sada potrebni partneri,“ ukazao je Švarceneger.

U programu mreže ABC, Švarceneger je rekao da razume zbog čega su neki republikanci skeptični. Međutim, dodao je da će, ukoliko Mark Senford i neki drugi republikanski guverneri budu odbili svoj deo sredstava iz paketa za podsticaj privrede, Kalifornija biti više nego spremna da preuzmu njihov udeo.

„Guverner Senford kaže da ne želi da uzme sredstva iz paketa, a ja mu poručujem: 'Uzeći ih ja'. Ja ću vrlo rado da uzmem njegov udeo, kao i udeo bilo kog drugog guvernera, koji ne želi pomoć. Preuzeću ta sredstva, jer su potrebna Kaliforniji,“ rekao je Švarceneger.

Predsednik Obama će se u ponedeljak sastati sa guvernerima pred početak skupa stručnjaka o deficitu. Guverneri su u nedelju uveče pozvani na večeru u Beloj kući, prvom takvom događaju otkako je Obama postao predsednik.

XS
SM
MD
LG