Linkovi

Obama i Harper pokrenuli dijalog o korišćenju čiste energije


Predsednik Barak Obama na kratko je juče posetio Kanadu, u okviru svoje prve posete inostranstvu u tom svojstvu. Glavne teme razgovora sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom bile su globalna recesija, trgovina, energija, zaštita prirode i Avganistan.

Predsednikov put ticao se isključivo biznisa. Najpre je razgovarao sa kanadskim premijerom o izazovima sa kojima se suočavaju njihove zemlje i svet, a potom je održan zajednički susret sa novinarima.

"Ekonomija i naša bezbednost stavljeni su na nove vrste proba pa smo premijer i ja razgovarali o nekima od tih izazova", rekao je Obama.

A oni obuhvataju podsticanje svetske privrede uz očuvanje prirode i razvoj novih strategija u Avganistanu. U razgovoru sa novinarima Obama je rekao da će trgovina podstaći rast svetske ekonomije i nastojao da ublaži strah od američkog protekcionizma.

"Shvatam strahovanje Kanade, s obzirom na značaj trgovine sa Sjedinjenim Državama za njenu privredu. Uverio sam premijera Harpera da želim da ona raste, a ne da se smanjuje", izjavio je američki predsednik.

Kanada je najveći američki trgovinski partner, sa dnevnom trgovinom od oko milijardu dolara, kao i najveći snabdevač Amerike naftom i prirodnim gasom. Nafta uglavnom dolazi iz kanadske pokrajine Alberte, gde se vadi pomešana sa peskom i glinom. U procesu izdvajanja oslobađa se mnogo ugljendioksida. Premijer Harper je rekao da je rešenje za to u saradnji.

"Pokrećemo dijalog o čistoj energiji između visokih funkcionera dve zemlje, koji će sarađivati na razvoju metoda dobijanja čiste energije, što će smanjiti oslobađanje gasova staklene bašte", kazao je Harper.

Razgovaralo se i o Avganistanu, odakle će Kanada povući svoje trupe do 2011, dok Amerika šalje pojačanja. Predsednik Obama kaže da od premijera Harpera nije tražio reviziju kanadskog stava.

"Nisam vršio pritisak na premijera za bilo kakve nove obaveze povrh onih koje već postoje", potvrdio je Obama.

Upitan da li će i kada poslati dodatna pojačanja u Avganistan, povrh 17 hiljada najavljenih ove nedelje, Obama je rekao da to zavisi od revizije dosadašnje politike.

"U tom trenutku mislim da ćemo imati jasniju sliku o tome kako ćemo pristupiti problemu Avganistana", zaključio je on.

Obamina poseta Otavi bila je kraća od 7 sati, ali je doček uprkos snegu bio topao. Kanada je uobičajeno zemlja koju američki predsednici prvu posećuju. Izuzetak je bio bivši predsednik Džordž Buš mlađi, koji je prvo posetio Meksiko.

XS
SM
MD
LG