Linkovi

Srbija i Rusija potpisale sporazum o bezviznom režimu


Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, potpisali su u Moskvi sporazum kojim se ukidaju vize za državljane dve zemlje.

Na taj način se građanima Srbije i Rusije dozvoljava da sa važećim putnim ispravama borave u drugoj zemlji bez vize do 30 dana. Dvojica zvaničnika izjavila su da će učiniti sve da sporazum što pre ratifikuju parlamenti dve zemlje.

Lavrov i Jeremić razgovarali su takođe i o dopremanju ruske nafte i gasa do Srbije, a ministar Jeremić izjavio je da kriza s gasom u Evropi, koja se dogodila početkom godine predstavlja jasan signal da je hitno potrebno izgraditi novi gasovod Južni tok od Rusije do Balkana.

Ministar Lavrov pohvalio je porast trgovine i ekonomsku saradnju dve zemlje i ponovio da Rusija odbacuje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova od Srbije. Komentarišući izjavu premijera Kosova, Hašima Tačija beogradskoj "Politici", da će i Rusija priznati Kosovo, Lavrov je rekao da Kosovski premijer iznosi kao stvarno ono što bi želeo, dodajući da Tači svakako nije taj koji bi trebalo da istupa u ime Ruske Federacije.

XS
SM
MD
LG