Linkovi

EU: Proširenje uprkos ekonomskoj krizi


“Finansijska i ekonomska kriza ne sme biti izgovor za usporavanje procesa pridruživanja država Zapadnog Balmkana”, upozorio je danas evropski komesar za proširenje, Oli Ren, ukazujući kako je prošli talas proširenja Evropske unije bio politički i ekonomski uspešan.

Prema danas saopštenim podacima, poslednji talas proširenja Evropske unije predstavlljao je nesumnjiv i višestruk uspeh. Od 2004. do 2007. novoprimljerne evropske članice su skoro za trećinu uvećale bruto nacionalne dohotke po stanovniku, ukazano je danas, uz upozorenje da aktuelna kriza ne sme biti izgovor za usporavanje proširenja Unije na Zapadni Balkan. Evropski komesar za proširenje, Oli Ren:

"Ne smemo da dozvolimo da narodi Zapadnog Balkana trpe zbog grešaka finansijskog kapitalizma. Srpski radnici ne bi trebalo da plaćaju cenu grešaka Volstrita. Ostanimo hladne glave i donosimo odluke sa neophodnom odgovornošću kakva se i očekuje od lidera EU".

Ren traži da se u svakom slučaju pažljivo posmatra kakav je uticaj globalne krize na region. Uveren da se mora nastaviti sa progresom Zapadnog Balkana prema Uniji, komesar Ren kaže kako je proširenje, osim ekonomske konkurentnosti, donelo stabilnost, i ojačalo demokratiju i vladavinu prava u Evropi.

XS
SM
MD
LG