Linkovi

Obama upozorio gradonačelnike da pametno troše novac


Predsjednik Barak Obama i članovi njegovog kabineta sastali su se danas u Bijeloj kući sa gradonačelnicima 80 američkih gradova, kako bi razgovarali o efektima stimulativnog plana po njihove zajednice. Obama je upozorio gradonačelnike da sredstva iz tog plana moraju da budu namjenski iskorištena, naglašavajući da neće biti tolerisano bezrazložno trošenje, nefikasnost i prevara.

Gradonačelnici 80 gradova širom Sjedinjenih Država sastali su se sa predsjednikom Barakom Obamom u Bijeloj kući, sa zajedničkim ciljem-dobijanje finansijske pomoći.

"Ne bi trebalo da budete uspješni uprkos Vašingtonu, već uz njegovu pomoć, i to je ono što ćete sada dobiti”, naglasio je predsjednik Obama.

On je međutim upozorio gradske lidere da će odgovarati za svaki dolar koji budu dobili iz paketa za stimulisanje privrede, naglasivši da će zaustaviti bilo kakvo bezrazložno trošenje novca.

"Amerikanci prate šta se događa. Potrebno im je da ovaj plan funkcioniše. Oni očekuje da njihov teško zarađen novac bude potrošen namjenski, bez traćenja, neefikasnosti i prevare. Želim da budem jasan: Ne možemo da tolerišemo dosadašnju praksu, u Vašingtonu, saveznim državama ili gradovima. Upotrijebićemo nove metode, predviđene planom za oporavak, kako bi nadzirali novac poreskih obveznika uz najveću moguću strogost i transparentnost".

Više od 80 odsto američkih gradova trenutno ima budžetski deficit, što je natjeralo gradonačelnike da zatraže pomoć od nove administracije, i to sa razlogom.

Sekertarijat za finansije je prošlog utorka obećao pomoć bankama u iznosu od gotovo hiljadu milijardi dolara. Predsjednik Obama je istog dana potpisao paket mjera za stimulisanje privrede vrijedan 787 milijardi dolara. Zatim je u srijedu objavio 275 milijardi dolara vrijedan plan za pomoć vlasnicima kuća.

"Bio sam veoma zadovoljan zbog Obaminog komentara o odgovornosti”, kazao je nakon sastanka gradonačelnik Šarlota, u Sjevernoj Karolini, Pet Konroj.

"Veoma je važno da sarađuju sa gradskim vlastima kako bi novac došao do gradova, i naša zemlja se vratila svom poslu”, istakao je gradonačelnik Trentona, u saveznoj državi Nju Džerzi, Daglas Palmer.

Uprkos izdvajanju stotina milijardi dolara za oživljavanje ekonomije, eksperti ističu da će biti potrebna dodatna pomoć.

"Investitori nisu ubijeđeni da će ti programi dati rezultate i da će biti dovoljni. Ekonomske vijesti su u međuvremenu bile veoma loše i oni jednostavno ne vide svijetlo na kraju tunela", smatra investicioni strateg Alan Skrainka.

Zabrinutost investitora je očekivano izazvala pad berzanskih indeksa na Vol Stritu. Dau Džons je juče završio na najnižem nivou u poslednjih šest godina. Od objavljivanja plana za pomoć bankama, Dau je pao skoro 800 poena, odnosno gotovo 10 odsto u poslednjih 10 dana.


XS
SM
MD
LG