Linkovi

Hilari Klinton: Moguća kriza zbog smene vlasti u Severnoj Koreji


Američka državna sekretarka Hilari Klinton izrazila je zabrinutost povodom situacije sa severnokorejskim vodjstvom i moguće krize oko eventualnog naslednika predsednika Kim Džong Ila.

Klinton je danas u razgovoru sa novinarima po dolasku u južnokorejsku prestonicu Seul rekla da je administracija predsednika Baraka Obame veoma zabrinuta zbog moguće smene u vladajućoj strukturi Pjongjanga. Ona je upozorila da bi takva promena mogla da podigne nivo tenzija između Severne Koreje i njenih suseda, dok se potencijalni naslednici Kim Džong Ila bore za vlast.

Nekoliko sati pre nego što je Hilari Klinton doputovala u Seul, Severna Koreja je ponovo saopštila da je spremna za rat sa Južnom Korejom. U današnjem saopštenju zvanične novinske agencije, severnokorejski vojni funkcioneri navode da je njihova armija spremna za punu konfrontaciju sa Južnom Korejom.

U međuvremenu, stručnjaci upozoravaju da bi Severna Koreja za nekoliko dana ili nedelja mogla da testira balistički projektil, koji bi mogao da dosegne američku teritoriju.

XS
SM
MD
LG