Linkovi

Kirgistanski parlament izglasao zatvaranje vojne baze SAD


Kirgistanski parlament je sa 78 glasova za i samo jednim protiv, podržao odluku predsednika Kurmanbeka Bakijeva o zatvaranju američke vojne vazduhoplovne baze Manas, koja je jedina vojna baza SAD u tom regionu i igra ključnu ulogu u snabdevanju američkih i NATO snaga u Avganistanu.

Od momenta kada predsednik Bakijev potpiše zakon i vlada izda zahtev za izmeštanje baze, SAD će imati 6 meseci da se povuku.

Vašington je obavešten o ishodu glasanja, ali još uvek nije primio zvanično saopštenje kirgistanske vlade, izjavio je portparol Stejt departmenta Gordon Dagaid, dodavši da američki zvaničnici pažljivo razmatraju sve opcije u vezi sa svojim snagama u centralnoj Aziji. Brajan Vilijams, portparol Pentagona je izjavio da američka strana razmatra šta bi moglo da se "ponudi kirgistanskoj vladi" u zamenu za dozvolu za korišćenje vojne baze. Ipak, dodaje Vilijams, SAD nisu "spremne da ostanu po bilo koju cenu".

Amerika je od Rusije i Kazahstana dobila dozvolu da u Avganistan železnicom šalje potrepštine i opremu osim one koja se koristi u borbenim operacijama. Vašington razmatra alternativne puteve kroz centralnu Aziju, jer su konvoji koji pakistanskim putevima prevoze zalihe do američkih i NATO snaga, sve češće meta ekstremističkih napada.

XS
SM
MD
LG