Linkovi

Rusija jedna od najvažnijih tema razgovora ministara odbrane NATO-a


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kaže kako očekuje da će ministri odbrane zemalja članica NATO razgovarati o tome kako da obnove zvanični dijalog sa Rusijom, tokom razgovora danas i sutra, u Krakovu, u Poljskoj. Taj dijalog je prekinut kada je Rusija prošle godine izvršila invaziju na Gruziju.

Sekretar Gejts kaže da odnosi sa Rusijom neće biti glavna tema razgovora, ali da će ministri odbrane o njoj razgovarati u pauzama između zvaničnih sednica, jer je – uprkos nesuglasicama – važno nastaviti dijalog sa Rusijom o nizu pitanja.

„Postoje ruski postupci koji nas zabrinjavaju. U drugim oblastima Rusi su nam potrebni. Zato mislim da moramo da razrađujemo taj odnos na konstruktivan način, koji će nam omogućiti napredovanje, istovremeno vodeći računa o nekim drugim akcijama koje nam još stvaraju problem“, rekao je Gejts.

Gejts kaže da je jedna od tih problematičnih akcija nastojanje Rusije da ubedi Kirgistan da zabrani Amerikancima dalje korišćenje baze Manas, preko koje se snabdevaju američke i NATO trupe u Avganistanu. On kaže da Rusija nastoji da sedi na dve stolice, nudeći pomoć i istovremeno vršeći pritisak na kirgistansku vladu.

Što se tiče američko-ruskih odnosa, Gejts je rekao da će najviši funkcioneri Bele kuće, Državnog sekretarijata, Pentagona i drugih agencija sprovesti reviziju tih odnosa radi uspostavljanja ravnoteže između želje da oni napreduju i zabrinutosti zbog nekih ruskih političkih odluka.

Neki analitičari nagađaju da bi Obamina administracija mogla da ponudi odustajanje od plana za izgradnju antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj Republici kako bi popravila odnose sa Rusijom, koja se snažno protivi tom planu. Američki funkcioneri nisu zvanično to potvrdili, ali sekretar Gejts je ponovio novi stav administracije o tome, sa dva nova uslova koja nisu postojala tokom Bušove administracije.

„Zabrinjava nas opasnost od iranskih raketa i dok ta pretnja bude postojala nastavićemo da razvijamo raketnu odbranu, ukoliko budemo sigurni da bi ona funkcionisala i da bi se njena izgradnja isplatila. Ali to želimo da radimo u saradnji sa našim partnerima u NATO-u i sa Rusijom“, rekao je američki sekretar za odbranu.

Tokom ovonedeljnih razgovora, Gejts će imati priliku da o tim novim gledištima administracije prema antiraketnom štitu razgovara direktno sa svojim poljskim i češkim kolegom. Dok je bio član Bušove administracije Gejts je pokušavao da dogovori saradnju sa Rusijom u vezi sa evropskom raketnom odbranom, ali ruski funkcioneri nisu bili zainteresovani i tvrdili su da bi američki štit predstavljao pretnju njihovoj bezbednosti. Robert Gejts se sada nada da bi ti razgovori mogli ponovo da se pokrenu.

„Nadam se da će se sa novim početkom možda javiti neke druge mogućnosti sa Rusijom koje bismo mogli da ispitamo“, zaključio je Gejts.

Sekretar Gejts je dodao da će njegovi zvanični razgovori sa kolegama u NATO-u biti usredsređeni na Avganistan, kao i na pripreme za samit alijanse u aprilu. Ali neki razgovori o Rusiji koji će se voditi u kuloarima mogli bi da budu podjednako značajni.

XS
SM
MD
LG