Linkovi

Američka ekonomija: Nove loše vesti i prognoze


Najnoviji izveštaji sa stambenog tržišta i iz industrijskog sektora potvrdjuju da su ti delovi američke ekonomeije ozbiljno pogodjeni recesijom.

Prema izveštaju sekretarijata za trgovinu, gradnja novih kuća u Sjedinjenim Državama pala je u januaru na rekordno niske vrednosti, jer su zbog velikog broja neprodatih kuća i smanjene potražnje graditelji odustali od brojnih projekata. Izgradnja novih kuća je u januaru pala za 17 odsto u odnosu na decembar - na 466 hiljada jedinica, što je najniže od 1959. otkako Sekretarijat za trgovinu prati taj sektor. Broj dozvola za izgradnju novih kuća, takođe je pao i to za 4,8 odsto - na 521 hiljadu jedinica, što je najniža vrednost svih vremena.

Proizvodnja u industrijskom sektoru opala je u januaru za 1,8 odsto, što takodje predstavlja pad od 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno, zvaničnici federalnih rezervi objavili su nove prognoze prema kojima će SAD ove godine zabeležiti negativni rast izmedju pola i 1,3 odsto. Ta procena je lošija od prethodne, objavljene pre nekoliko meseci. Zvaničnici takodje predvidjaju da bi nezaposlenpost u Sjedinjeniom Državama mogla ove godine da dostigne 8,8 odsto što je za preko jedan odsto više u odnosu na prethodne prognoze.

XS
SM
MD
LG