Linkovi

Obama predstavio plan za pomoć vlasnicima kuća


U okviru napora da izbavi zemlju iz ekonomske krize, predsednik Barak Obama predstavio je u Arizoni plan, vrijedan 75 milijardi dolara, koji bi trebalo da pomogne milionima Amerikanaca da zadrže svoje domove.

Plan predsjednika Obame, koji je mnogo ambiciozniji i skuplji nego što se očekivalo, trebalo bi da pomogne da oko 9 miliona Amerikanaca zadrži krov nad glavom.

"Ulaganjem u sprječavanje oduzimanja imovine sada, izbjećićemo troškove zaplijena u budućnosti”, naglasio je Obama.

On je u Arizoni kazao da je cijena predloženih mjera opravdana, ali i naglasio da je neophodan doprinos i kupaca i zajmodavaca.

"Zajmodavci će morati da smanje kamatne stope i podijele troškove smanjenih mjesečnih rata, kako bi se spriječio novi talas zaplijena. U zamjenu za snižavanje rata, korisnici kredita će morati da ih otplaćuju na vrijeme.”

Cilj plana, koji će uglavnom biit finansiran iz prethodnog paketa za spasavanje finansijskog sektora, jeste da produžavanjem davanja kredita i smanjenjem kamatnih stopa, obezbijedi pristupačnije hipoteke. Predviđeno je i da zajmodavci dobiju finansijski podsticaj da smanje mjesečne rate za hipoteke, kako ne bi iznosile više od 31 odsto od zarade vlasnika kuće. Plan bi mogao da pomogne da gotovo 5 miliona korisnika refinansira zajmove, uključujući i vlasnike čiji dug za hipoteku iznosi više od trenutne vrijednosti njihovih domova.

Sekretarijat za finansije jutros je takođe saopštio da je udvostručio sredstva koja izdvaja za hipotekarne gigante Feni Me i Fredi Mek. Danas objavljene mere trebalo bi da pomognu vlasnicima kuća kao što su Ben i Bruk King.

Poput ostatka svijeta ili Amerike, nismo slutili da će se ovako nešto dogoditi”, naglašava Ben.

Oni strahuju da bi ove godine, poput 3 miliona porodica širom zemlje, mogli da izgube svoju imovinu.XS
SM
MD
LG