Linkovi

Obama šalje još 17.000 vojnika u Avganistan


Američki predsednik Barak Obama obavio je prvi telefonski razgovor sa svojim avganistanskim kolegom, Hamidom Karzaijem, istog dana pošto je saopštio da će poslati pojačanje od 17.000 vojnika u Avganistan, što će podići broj američkih trupa u toj zemlji na 55.000.

U saopštenju kabineta predsednika Karzaija se navodi da su dvojica lidera razgovarali o bilateralnim odnosima, strategiji za borbu protiv terorizma, predstojećim avganistanskim izborima itd.

SAD bi u narednih nekoliko meseci trebalo da pošalju 12.000 dodatnih vojnih trupa u Avganistan, kojima će se kasnije pridružiti još 5.000 vojnika, izjavili su zvaničnici američkog Sekretarijata za odbranu, što je avganistansko Ministarstvo odbrane pozdravilo uz želju da se američke trupe rasporede u naročito nestabilna područja na jugu i istoku zemlje.

Civilne žrtve na zapadu Avganistana

U američkom vazdušnom napadu na oblast Gozaru u provinciji Herat na zapadu Avganistana početkom nedelje, poginuo je neodređeni broj ekstremista i najmanje 12 civila, saopštile su avganistanske vlasti. Američki zvaničnici naveli su da je u tom napadu poginulo 15 talibanskih pobunjenika i njihov vođa Gulam Jahija Akbari, ali nisu komentarisali eventualne civilne žrtve, naglašavajući da će sprovesti istragu o tome. Predsednik te zemlje, Hamid Karzai je rekao da smrt civilnog stanovništva umanje podršku koju Avganistanci pružaju međunarodnim trupama.

XS
SM
MD
LG