Linkovi

Neizvesna sudbina američkih autokompanija


Milijarde dolara vladine pomoći možda neće biti dovoljne da bi neke od američkih autkompanija ostale u biznizu. Jedna od vodećih svetskih agencija za rejting poslovnih kompanija "Standard i Pur" saopštila je da bi Dženeral Motors i Krajsler mogli da bankrotiraju, zbog, kako se navodi "neizvesne potrošačke potražnje".

U planovima za reorganizaciju koje su dostavili vladi, Dženeral Motors i Krajsler zajedno traže još 14 milijardid dolara u zajmovima. Da bi ostao u poslu, Dženeral Motors planira da do kraja godine zatvori 47.000 radnih mesta. Pored 4 milijarde koje je dobio u decembru, Krajsler traži dodatnih 5 milijardi dolara pomoći od Federalnih rezervi, a predstavnici tog auto giganta planiraju da otpuste 3.000 radnika i prekinu sa proizvodnjom 3 modela automobila.

Tim predsednika Baraka Obame će u narednih nekoliko dana pažljivo razmotriti ove planove, navodi se u saopštenju Bele kuće, iako je jasno da će svi morati dodatno da se angažuju – od zajmodavaca, dobavljača, prodavaca i radne snage do direktora, da bi kompanije mogle da opstanu.

Predsednik sindikata automobilskih radnika, Ron Getlfinger je izjavio da je postignut dogovor sa Krajslerom, Fordom i Dženeral Motorsom o izmeni ugovora što bi takođe trebalo da pomogne proizvođačima motornih vozila da prevaziđu ekonomsku krizu. On nije izneo detalje rekavši da sporazum još uvek nije ratifikovan od strane članova sindikata.

U medjuvremenu, Dženeral Motors je saopštio da njegov švedski ogranak Saab možda neće preživeti. Američka kompanija je ranije pokušavala da proda Saab, ali sada kaže da švedski porizvodjač možda neće preživeti bez pomoći švedske vlade.

XS
SM
MD
LG