Linkovi

Predsednik Obama se sprema da potpiše stimulativni paket


Ove nedelje ekonomija će biti u fokusu predsednika Obame koji će svojim potpisom ozakoniti obiman stimulativni paket i saopštiti mere za pomoć kućevlasnicima.

Paket stimulativnih mera u vrednosti od 787 milijardi dolara je najveći ekonomski paket koji je Kongres ikad usvojio. Predsednikov najviši savetnik u beloj kući, Dejvid Akselrod, izjavio je da očekuje da će stimulativni paket ubrzo dati rezultate, ali je ujedno upozorio da neće biti lako otkloniti ekonomsku štetu koja je već naneta. U programu mreže Foks Akselrod je rekao da je najvažnije agresivno delovati kako se situacija ne bi dalje pogoršala.

«Mi smo u najtežoj recesiji od Drugog svetskog rata i biće potrebno izvesno vreme da bismo izašli iz nje,» rekao je Akselrod.

Umesto na tradicionalnoj ceremoniji u Beloj kući, predsednik Obama će potpisati plan za ekonomski oporavak u utorak u Denveru, u državi Kolorado - gradu u kojem je u avgustu prihvatio predsedničku nominaciju demokratske stranke

Sekretar za medije Bele kuće, Robert Gibs, izjavio je da to pokazuje da predsednik želi da upozna ljude širom zemlje sa ciljevima stimulativnog paketa. U programu mreže CBS Gibs je rekao da će posle Denvera predsednik Obama posetiti Finks, u Arizoni, gde će izneti svoje predloge za rešavanje krize na hipotekarnom tržištu, koja se smatra glavnim pokretačem recesije i koja i dalje ugrožava mnoge kućevlasnike. Gibs je takodje rekao da će predsednik Obama nastaviti da pokušava da saradjuje sa republikancima dok administracija priprema mere za pomoć kućevlasnicima.

Republikanci su, medutim, i dalje gnevni zbog načina na koji je stimulativni paket usvojen u Kongresu. Republikanski senator iz južne Karoline, Lindzi Grejem, rekao je u programu mreže ABC da stimulativni paket nije prošao dvostranački test.

«Ništa u ovom procesu nije bilo dvostranačko i to nije promena u koju možemo da verujemo,» rekao je Grejem, aludirajući na poznati Obamin slogan iz izborne kapanje.

U medjuvremenu, mnogi ekonomisti i poslovni lideri su kritični prema stimulativnom paketu i upozoravaju na njegove nedostatke.

Glavni ekonomista u firmi «Moody's Economy.com», Mark Zandi, smatra da će stimulativni paket stvoriti samo 2,2 miliona radnih mesta, umesto 4 koliko je najavljeno, i da će se sledeće godine stopa nezaposlenosti i dalje kretati oko 10 odsto.

«Mislim da ovaj paket neće biti dovoljan i da ćemo za godinu dana ponovo govoriti o drugom stimulativnom paketu.»

Direktor internet firme «Gugl» Erik Šmit smata da vlada treba hitno da se pozabavi zamrznutim kreditnim tržištem i rastućim brojem izgubljenih kuća.

«Poslovna zajdnice želi trenutnu akciju. Vlada mora da reši problem hipoteka i kredita da bi ljudi mogli da kupuju i da bi se otvorila nova radna mesta. To treba da bude najviši prioritet u narednih nekoliko nedelja,» ističe Šmit.

XS
SM
MD
LG