Linkovi

SAD: Žene bi uskoro mogle da budu brojnija radna snaga


Novo istraživanje liberalnog Centra za američki napredak u Vašingtonu pokazalo je da, uslijed trenutne ekonomske krize, muškarci više gube poslove od žena. S obziromna to da se, kako ističu eksperti, najdužoj recesiji od Drugog svjetskog rata ne nazire kraj, pojedini analitičari smatraju da bi na radnim mjestima uskoro moglo da bude više žena nego muškaraca.

Dok stopa nezaposlenost raste, ekonomisti otkrivaju novi trend: muškarci gube poslove brže od žena. Statistika pokazuje da je 82 odsto otkaza dato muškaricima, koji su glavna radna snaga u privrednim granama, teško pogođenim trenutnom krizom, poput industrije i gradjevinarstva. Žene uglavnom rade u oblastima gdje je bilo manje otpuštanja, među kojima su zdravstvena zaštita i obrazovanje.

"Porast broja poslova bilježi se samo u zdravstvenoj zaštiti. U ovoj zemlji još nema dovoljno medicinskih sestara,” kaže finansijski ekspert, Šeril Kason.

Vozač kamiona Džoni Karnel nada se da će se situacija u pogledu zaposlenja uskoro poboljšati, s obzirom na to da nije imao mnogo sreće od kada je otpušten priije dva mjeseca.

"Tražio sam posao gotovo svakog dana i niko ne zapošljava,” kaže Džoni.

Karnelova supruga Veronika se zbog toga našla u nepoznatoj situaciji; kao jedina osoba koja izdržava četvoročlanu porodicu.

“Pokušavam da mu to ne pominjem, ali se događa. Teško je zanemariti činjenicu da ja zarađujem, a ne on.”

Pojedinim muškarcima ne pada lako zamjena uloga u porodici.

"Trenutno izigravam domaćicu. Uglavnom se bavim kućnim poslovima i pomažem oko djece,” kaže Džoni Karnel.

Eksperti ističu da se sa produbljivanjem recesije, očekuje dalji porast broja porodica koje izdržavaju žene. Taj trend samo povećava ekonomske probleme sa kojima se američke porodice inače suočavaju, s obzirom na to da žene i dalje zarađuju 20 odsto manje od muškaraca.

XS
SM
MD
LG