Linkovi

Obama: Potpisivanje paketa tek početak rešavanje krize


Predsjednik Barak Obama sjutra će u Denveru potpisati zakon o paketu mjera za podsticaj posustale američke privrede, vrijednom 787 milijardi dolara. Obama će tom prilikom poručiti da su Sjedinjene Države tek na početku dugog puta do ekonomskog oporavka.

Predsjednik Obama istakao je da je potpisivanje zakona samo jedan korak ka spasavanju posustale privrede.

"Taj istorijski korak neće biti kraj, već početak naših poteza ka rješavanju ekonomske krize”, naglasio je Obama.

Pojedine mjere za izbavljenje zemlje iz krize biće objavljene tokom ove sedmice, dok će predsjednik nastaviti turneju po saveznim državama, kako bi pridobio podršku američkog naroda za svoj plan. Sjutra će posjetiti Denver, gdje će ozakoniti paket mjera za stimulisanje ekonomije. Američkim automobilskim kompanijima, Dženeral Motorsu i Krajsleru, koje su dobile milijarde dolara zajma od države, u međuvremenu ističe rok za predstavljanje planova za povratak profitabilnosti novoformiranoj radnoj grupi za nadzor obnove autoindustrije.

"To će zahtijevati žrtvovanje ne samo radnika u automobilskoj industriji,već i povjerilaca, vlasnika akcija i direktora kompanija. I svi moraju da udruže snage kako bi se izgradile kompanije koje će biti konkurentne u budućnosti”, kazao je Obamin savjetnik Dejvid Akselrod.

Takođe je neophodno osloboditi banke loših investicija, što je čak i pojedine konzervativce natjeralo da razmotre -što je nekada bilo nezamislivo - mogućnost da vlada preuzme finansijske institucije.

“Ne bih isključio ideju nacionalizacije banaka. Moraćemo da uradimo nešto što niko nije mogao ni da zamisli prošle godine”, smatra republikanski senator iz Južne Karoline, Lindzi Grejem.

Banke međutim neće moći da počnu da se oporavljaju dok se ne riješi kriza u pogledu sve većeg broja zaplijena imovine. Predsjednik Obama u srijedu će objaviti još jedan plan, vrijedan 100 milijardi dolara, koji bi trebalo da pomogne bankama i vlasnicima kuća da promijene uslove zajmova.




XS
SM
MD
LG