Linkovi

Mars i Venera: zašto se sudaraju?


U svom prvom bestseleru "Muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere", stručnjak za odnose između polova, Džon Grej istraživao je uticaj bioloških razlika na odnose između muškaraca i žena. U svojoj novoj knjizi, Grej predlaže neke načine za popravljanje tih odnosa i ostvarivanje trajne ljubavi.

Tajna unapređivanja odnosa između polova – kaže Džon Grej – je u razumevanju kako muškarci i žene izlaze na kraj sa stresom.

"Knjiga se oslanja na novo istraživanje koje je pokazalo da muškarci i žene danas imaju više teškoća nego ikada pre. Razlog tome su novi nivoi stresa. Muškarci i žene drugačije reaguju na stres, što vodi većem međusobnom nerazumevanju“, objašnjava Grej.

On ponovo koristi planete da predstavi dva pola: Mars za muškarce, a Veneru za žene. U knjizi "Zašto se Mars i Venera sudaraju", on objašnjava da se sve svodi na hormone, posebno testosteron. Ljudski organizam luči taj hormon kada se nađe u stresnoj situaciji, ali on različito utiče na žene i muškarce.

"Kod muškaraca, kada nivo testosterona raste, nivo stresa opada. Rast testosterona kod žena ne smanjuje nivo stresa. To je veoma značajna fiziološka razlika, koja je otkrivena pre samo četiri ili pet godina. Tokom radnog dana, žene doživljavaju razne stresove, ali nisu u stanju da razgovaraju o stvarima koje ih muče, jer to nije deo radnog okruženja. Stoga se nivo stresa ne spušta", kaže Grej.

Na kraju radnog dana, nastavlja autor, muškarci i žene imaju sasvim različite načine opuštanja od stresa.

"Za muškarca, najbolji način izlaženja na kraj sa stresom je odmor, relaksacija i zaborav dnevnih problema. Kad muškarci, na primer, gledaju fudbal na televiziji njihov organizam bukvalno nadoknađuje nivo testosterona. S druge strane, kada žena dodje kući, u očekivanju onoga što mora da uradi, nivo njenog stresa raste još više nego na poslu".


Grej kaže da žena pod stresom mora da priča o onome što je muči jer to stimuliše oslobađanje moždanog hormona oksitocina.

"Pre samo 4 do 5 godina otkriveno je da se lučenje oksitocina stimuliše saradnjom, opuštanjem, komunikacijom i uzajamnim poveravanjem. Oksitocin smanjuje stres kod žena, a one ga danas ne dobijaju dovoljno".

Pošto znamo da oksitocin pomaže ženama da se osećaju bolje, prema rečima Greja, muškarci bi morali da čine više onoga što podstiče njegovo lučenje.

"To znači više znakova ljubavi. Muškarci moraju da nauče da mnogo takvih malih znakova pomaže suprugama da mnogo lakše izađu na kraj sa stresom. Znači, držanje za ruke, zagrljaji nekoliko puta dnevno, komplimenati o tome kako izgleda. Sve to se nadovezuje jedno na drugo. U suprotnom, ona neće imati dovoljno oksitocina da se nosi sa teškim situacijama u životu"
, poručuje pisac.

Autor knjige dodaje da muškarci moraju da nauče da saslušaju, jer kada ne slušaju pažljivo svoje supruge verovatnije je da će se Mars i Venera sudariti.

Pored saveta muškarcima, autor knjige "Zašto se Mars i Venera sudaraju" daje neke savete i ženama kako da preuzmu odgovornost za sopstvenu sreću.

"Kad žene nauče kako sebe da usreće, odnosno kako da prestanu da brinu o tome kako da njega učine srećnim i više se fokusiraju na to da usreće sebe, imaće dvostruiki rezultat – oboje će biti srećniji i ispunjeniji. Ja to zovem principom 90-10. Ona treba da preuzme 90 odsto odgovornosti da sebe učini srećnom, a njega da pusti da obezbedi dodatnih 10 posto".

S obzirom da je danas Dan svetog Valentina, Grej predlaže da muškarci i žene iskoriste tu priliku da poboljšaju svoje odnose.

"Muškarci ne znaju mnogo o tim stvarima, dok žene ne znaju kako da to od njih traže. Stoga žene treba da kažu muškarcima šta bi želele da oni urade. Neke žene kažu: to nije romantično. Romantično je samo ako on to sam smisli. To nije istina. Žene moraju da odustanu od nerealnog romantičnog mita da će muškarci automatski znati da čine sve stvari koje one žele, i da one to ne moraju da traže".

Džon Grej zaključuje da će muškarci i žene biti realniji u svojim očekivanjima kada budu shvatili u čemu se razlikuju. A to će, dodaje on, pomoći pripadnicima oba pola da pronađu više zadovoljstva i harmonije i uživaju u ljubavi čitavog života.

XS
SM
MD
LG