Linkovi

Predstavnički dom usvojio stimulativni paket


Predstavnički dom usvojio je paket za stimulisanje američke privrede, vredan 787 milijardi dolara. Predloženi plan podržalo je 246 kongresmena, dok su 183 bila protiv. Svi republikanski zakonodavci glasali su protiv paketa.

Predstavnički dom je očekivano usvojio najskuplji ekonomski paket u američko istoriji, s obzirom na to da je zemlja u recesiji više od godine.

“Glavni cilj ovog plana je otvaranje radnih mjesta, ne bilo kakvih, već onih koja će obaviti neophodan posao. Obnoviti infrastrukturu, modernizovati škole i bolnice”,naglasio je predsjednik Barak Obama, obraćajući se Poslovnom savjetu u Bijeloj kući.

Plan za američki oporavak i reinvestiranje predviđa troškove u iznosu od 507 milijardi dolara i 282 milijarde poreskih olakšica. Većina Republikanaca je tokom rasprave ponovo kritikovala predložene mjere, koje su prema njihovom mišljenju rasipne i nedovoljne da bi stimulisale posustalu privredu.

Nadam se da svi shvatamo da možemo i moramo da uradimo bolje”, kazao je republikanski kongresmen iz Floride, Mario Diaz Balart.

Demokrate će uraditi sve što je potrebno kako bi pomogle američkom narodu, sa republikancima ili bez njih”, odgovorio je demokratski kongresmen iz Masačusetsa, Džim Megavern.

Konačna verzija stimulativnog paketa, iako usaglašena u srijedu, pojavila se na internetu tek sinoć, zato što su službenicima bili potrebni sati kako bi provjerili cjelokupni sadržaj dokumenta.

Nezamislivo je da glasamo o zakonskom prijedlogu od 1000 stranica, a da ga prethodno ne pročitamo. Mi za to nismo imali 48 sati”, istakao je republikanski kongresmen iz Teksasa, Ted Po.

Senator Džon Mekejn, tokom rasprave u Senatu, nazvao je paket generacijskom krađom.

“Riječi koje će nas dugo proganjati su ‘mi smo pobijedili, mi ćemo pisati zakon’, koje je izgovorila predsjednica Predstavničkog doma.”

Senat bi trebalo da glasa o paketu za stimulisanje privrede do kraja dana ili tokom vikenda, kako bi predsjednik Obama mogao da ga potpiše početkom naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG