Linkovi

Predlog zakona o stimulativnom paketu usaglašen, republikanci i dalje nezadovoljni


Predstavnički dom i Senat su usaglasili zakonski predlog za podsticaj ekonomije u vrednosti od 789 milijardi dolara – Bela kuća i demokrate kažu da on zadovoljava zahtev predsednika Obame da otvori ili sačuva tri i po miliona radnih mesta. Međutim, većini republikanaca se taj zakonski predlog i dalje ne dopada.

Najveći ekonomski zakonski predlog svih vremena izgleda da je svega nekoliko dana, a možda i nekoliko sati – od usvajanja. Međutim, bez obzira što su pregovarači iz Predstavničkog doma i Senata usaglasili paket za podsticaj ekonomije u vrednosti od 789 milijardi dolara, za koji se očekuje da će biti odobren u oba kongresna doma na vreme - da bi ga predsednik Obama potpisao u ponedeljak, rasprava na Kapitol Hilu se nastavlja.

„Ovo nije mudro. Sutrašnjim poreskim obveznicima se ostavlja da raščiste ovo zamešateljstvo“, smatra lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel, dok demokratski senator iz Ilinoisa Ričard Durbin kaže:

„Nepreduzimanje akcije i prihvatanje stava koji podržavaju mnogi na drugoj strani, dovešće do većeg deficita i većih patnji“.

„Katerpilar“, koja je prošlog meseca zatvorila više od 22 hiljade radnih mesta. On je juče priznao da bi njegovo nasleđe mogle da odluče ove prve nedeje njegovog predsednikovanja.

„Kao predsednik, očekujem da ću biti procenjivan i da treba da budem procenjivan na osnovu rezultata ovog programa“, poručio je Obama.

Očekuje se da će zakon spasiti i radna mesta državnih i lokalnih službenika, izdvajanjem 54 milijarde dolara za takozvani stabilizacioni fond za popunjavanje budžetskih deficita, koji će omogućiti administraciji da ne otpušta - pored ostalih - nastavnike i policajce. Druga velika stavka je novac za infrastrukturu, 150 milijardi dolara za izgradnju puteva, plovnih kanala i škola.

Rasprava o paketu za podsticaj ekonomije nije mnogo doprinela ostvarenju cilja predsednika Obame, odnosno otvaranju nove ere dvostranačke saradnje. Predstavnički dom je usvojio prvu verziju bez glasova republikanaca. Lider senatske većine Hari Rid izrazio je nadu da će na glasanju u Senatu predlog dobiti više od sadašnja tri republikanska glasa.

XS
SM
MD
LG