Linkovi

Napadi na Mumbaj delom bili planirani u Pakistanu


Pakistanske vlasti su prvi put posle prošlogodišnjih terorističkih napada u Mumbaju, priznale da su ti napadi delom bili planirani u njihovoj zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Pakistana, Raman Malik izjavio je novinarima da je uhapšeno 6 osumnjičenih, uključujući i mogućeg vođu grupe. Malik je optužio uhapšene da imaju veze sa zabranjenom islamskom organizacijom Laškar-i-Taiba i dodao da je deo konspirativnog plana bio sproveden u Pakistanu.

Indija je pozdravila ovo priznanje i ocenila ga „pozitivnim“, dodavši da će detaljno proučiti zvanični pakistanski izveštaj.

Pakistanski zvaničnici su već priznali da je jedini preživeli napadač pakistanske nacionalnosti, ali Islamabad odbija direktnu umešanost u trodnevne terorističke napade u Mumbaju novembra prošle godine u kojima je poginulo 170 ljudi i koji su povećali zategnutost na indijsko-pakistanskoj granici.

Indija optužuje Laškar-i-Taibu za te napade i tvrdi da su u njima učestvovali i neki pripadnici pakistanske obaveštajne službe. Pobunjenička organizacija je odbacila ove optužbe, a pakistanski zvaničnici su negirali indijske tvrdnje.

XS
SM
MD
LG