Linkovi

Zakonodavci postigli kompromis o stimulativnom paketu


Kongresni lideri postigli su sporazum o finalnoj verziji paketa za stimulisanje američke privrede, koji će biti proslijeđen Senatu i Predstavničkom domu na usvajanje.

Lider senatske većine, Heri Rid, kazao je da bi plan trebalo da, po stupanju na snagu, pokrene otvaranje 3 miliona 500 hiljada radnih mjesta. Predloženim mjerama obuhvaćena je novčana pomoć žrtvama recesije, popunjavanje budžeta saveznih država i smanjenje poreza za pojedince i kompanije.

Pregovarači iz oba doma Kongresa pokušavali su da postignu kompromis od kada su u Senatu i Predstavničkom domu usvojene različite verzije stimulativnog paketa. Republikanski senator iz Mejna Suzan Kolins, koja je učestvovala u pregovorima, kazala je da je konačan plan vrijedan oko 790 milijardi dolara, što je gotovo 50 milijardi manje od verzije koju je odobrio Senat. Zakonodavci se nadaju da će konačan paket biti predat predsjedniku Baraku Obami na potpis do naredne sedmice.

Predsjednik Obama je prethodno, tokom posjete jednom gradilištu u Virdžiniji, kazao da će glavni izazov, nakon finalizacije plana, biti njegova uspješna realizacija.

"Ima međutim onih koji smatraju da to nećemo moći da uradimo i koji kažu da je plan prevelik da bi bio uspješno primijenjen. Činjenica je da postoji određena doza skepticizma, koja je uglavnom opravdana, zbog onog što smo navikli da vidimo u Vašingtonu. Ja razumijem tu zabrinutost, ali sam uvjeren da možemo da uradimo stvari drugačije i bolje."

Obama je naglasio da je američkim državama potrebna pomoć, predviđena ekonomskim paketom i dodao da će savezne i gradske vlasti odgovarati za dobijeni novac.


XS
SM
MD
LG