Linkovi

Talibani preuzeli odgovornost za napade u Kabulu


U koordinisanom napadu talibanskih pobunjenika na tri zgrade avganistanske vlade u prestonici, Kabulu ubijeno je oko 20 i ranjeno gotovo 60 ljudi, izjavile su avganistanske vlasti. Ministarstvo odbrane navodi da je tokom napada na Ministarstvo pravde, Ministarstvo obrazovanja i kancelarije zatvora poginulo i 8 ekstremista, pripadnika Talibana koji su preuzeli odgovornost za ovu akciju. Avganistanski ministar pravde se u vreme napada nalazio u zgradi ministarstva, ali nije povređen.

Bombaški napadi su izvedeni samo nekoliko dana pred planirani dolazak američkog specijalnog izaslanika Ričarda Holbruka u posetu Kabulu.

Avganistanski šef bezbednosnih snaga Amrula Saleh je izjavio da je u toku istraga o eventualnoj umešanosti Pakistana u napade.

Nova ruta za snabdevanje NATO vojnika u Avganistanu

U međuvremenu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavljuje mogućnost povećanja količine isporuka zaliha međunarodnim snagama NATO-a u Avganistanu, naglašavajući da je postizanje takvog sporazuma moguće samo posle potpunog normalizovanja odnosa NATO i Rusije. NATO je u avgustu 2008. godine prekinuo vojnu saradnju sa Rusijom kao odgovor na ruski napad na Gruziju.

Šef ruske diplomatije boravi u Moskvi na dvodnevnim razgovorima sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Patrikom Munom, o otvaranju novih puteva za snabdevanje američkih i NATO snaga koje se u Avganistanu bore protiv talibanskih pobunjenika.

Kirgistan je prošle nedelje naredio zatvaranje američke vazduhoplovne baze koja trenutno služi za snabdevanje vojnika u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG