Linkovi

Senat odobrio plan za oporavak privrede


Senat je danas usvojio stimulativni paket, vrijedan 838 milijardi dolara, što predstavlja značajnu pobjedu predsjednika Baraka Obame, koji pokušava da oživi posustalu američku privredu. Za predložene ekonomske mjere glasao je 61 senator, među kojima samo tri republikanska, dok je 37 senatora glasalo protiv.

Dok je Senat usvajao ekonomski paket, predsjednik Obama je nastavio kompanju za pridobijanje podrške američkih građana za predložene mjere, koje će biti ozakonjene, tek kad oba doma Kongresa usklade svoje verzije. Nakon Indijane, Obama je danas održao skup u gradu Fort Majers, u Floridi, koji ima jedan od najvećih procenata zaplijena kuća u zemlji i koji bi mogao da padne u još dublju recesiju, ukoliko ne bude preduzeta neophodna akcija.

“Više ljudi će izgubiti svoje domove i zdravstveno osiguranje. I naša nacija će zapasti u krizu iz koje će, nakon određenog vremena, biti mnogo teže izaći. Zbog toga ne možemo više da čekamo”,
naglasio je Obama.

Predsjednik je kritikovao jedan od glavnih argumenata Republikanske stranke protiv stimulativnog paketa - da predviđa previše troškova i premalo poreskih olakšica.

Oni kažu da ne možemo da priuštimo preduzimanje tih mjera. Ali vi u Floridi znate da ne možemo sebi da priuštimo da to ne uradimo.”

Većina republikanskih zakonodavaca međutim ponavlja da je paket preskup.

"Riječ je o milijardi dolara po stranici. Ne vjerujem da postoji konsenzus o tome kako treba utrošiti hiljadu milijardi dolara”, smatra senatorka iz Teksasa, Kej Bejli Hačinson.

Mnogi republikanci van Vašingtona međutim podržavaju ekonomski plan nove administracije, a među njima i guverner Floride Čarli Krist, koji se pidružio Obami na skupu u Fort Majersu.

Sekretar za finansije Timoti Gajtner prethodno je objavio nove planove za stabilizaciju finansijskog sektora, kojima je predviđena reforma paketa usvojenog za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Džordža Buša. Gajtner je na konferenciji za novinare priznao da prethodni plan ne funkcioniše.

"Umjesto da bude katalizator oporavka, finansijski sistem radi protiv njega. Istovremeno, banke su, zbog recesije, pod sve većim pritiskom. To je opasna dinamika koju moramo da zaustavimo.”

Novi plan za finansijsku stabilnost obuhvata nekoliko ključnih elemenata: testiranje banaka, kako bi se osiguralo da mogu da prežive prije nego što im vlada da više novca, ubacivanje do hiljade milijardi dolara na kreditno tržište, podsticaj za privatne investitore da kupuju problematične fondove, kao i pomoć vlasnicima kuća, kojima prijeti zaplijena.

"Veoma je važno da svaki Amerikanac razumije da se borba za ekonomski oporavak mora voditi na dva fronta. Moramo da pokrenemo otvaranje radnih mjesta i privatne investicije i da kompanijama i porodicama omogućimo pristup kreditima”, kazao je Gajtner.

On je naglasio da će transparentnost i odgovornost biti osnova budućih napora i priznao da nova strategija zahtjeva novac, rizik i vrijeme

XS
SM
MD
LG