Linkovi

Holbruk i Kureši na čelu zajedničkog tima za borbu protiv ekstremista


Specijalni američki izaslanik za Pakistan i Avganistan, Ričard Holbruk je tokom prve zvanične posete regionu razgovarao sa visokim pakistanskim zvaničnicima o načinima za borbu protiv terorista.

Pakistanski ministar spoljnih poslova šah Mehmud Kureši je izjavio da su se dve strane složile da se oformi zajednički tim koji će razmatrati moguće opcije za suzbijanje ekstremizma i dodao da će on i Holbruk biti na čelu tima.

Specijalni američki izaslanik se u Islamabadu sastao i sa pakistanskim predsednikom Asifom Ali Zaradrijem i premijerom Jusufom Razom Gilanijem. Pakistanski zvaničnici su još jednom zamerili SAD zbog korišćenja bespilotnih letelica za napade duž pakistansko-avganistanske granice. Predsednik Obama je na konferenciji za novinare u ponedeljak izjavio da bezbedno utočište terorista duž te granice mora da bude uklonjeno.

Portparol pakistanskog ministarstva spoljnih poslova Abdul Basit je reagujući na Holbrukovu izjavu da će SAD preispitati svoju politiku prema Pakistanu, podsetio da mir u južnoj Aziji nije moguć ukoliko se ne reši pitanje Kašmira podeljenog između Indije i Pakistana. Kašmir, međutim, nije na Holbrukovoj agendi.

Pre odlaska u posetu Indiji i Avganistanu kasnije ove nedelje, Ričard Holbruk će se sastati sa pakistanskim vojnim zvaničnicima, predstavnicima građana i privrednog sektora.

XS
SM
MD
LG